Ardei umpluti

Posted by on iun. 20, 2015

SAM_4476-001

Îmi place să gătesc ardeii în sos de roșii, cu busuioc, oregano și un praf de paprika. Totodată dacă vă place gustul picant, adăugați și un ardei iute la fiert.

Carnea este de preferat să o tocăm acasă, astfel și rezultatul va fi pe măsură.

SAM_4475-001
Ingrediente – Ardei umpluti
  • 250 g carne tocată de vițel — antricot sau pulpă
  • 250 g carne tocată de porc — spată sau pulpă degresată
  • 8 ardei grași roșii — cca 1,5 kg
  • 250 g ceapă, curățată și tocată mărunt
  • 130 – 150 g orez cu bob mare (cam 1/2 cană)
  • 2 linguri pastă de tomate, concentrație 28 – 30% (cca 60 g)
  • 1 legătură de patrunjel
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1/4 linguriță oregano uscat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 tulpină de țelină Apio
  • 1 ardei iute secționat pe lungime, curățat de sâmburi (opțional)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Sosul de rosii
  • 600 g roșii decojite întregi, la conservă sau 800 g roșii proaspete, coapte bine
  • 1 lingură pastă de tomate, concentrație 28 – 30%
  • 1 cățel de usturoi, curățat și tocat mărunt
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • 1/4 linguriță oregano uscat
  • frunze proaspete de busuioc
  • 1 linguriță boia dulce de ardei
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 – 2 lingurițe făină albă
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Servim cu
  • smântână
  • mămăliguță caldă sau felii de pâine, ușor rumenite
Mod de preparare — Ardei umpluti
SAM_4555-001

Intr-o cratita incalzim usor uleiul de masline si calim ceapa asezonata cu o ciupitura de sare, cca 10 minute la foc mic — adaugam orezul spalat si scurs, pasta de tomate si cca 50 ml apa. Gatim inca 5 – 6 minute la foc mic, apoi lasam orezul la racit.

Sosul de rosii — Intr-o cratita punem uleiul de masline si usturoiul tocat asezonat cu putina sare. Sotam 1 minut la foc mic, apoi adaugam rosiile tocate, opărite în prealabil 1 – 2 minute, tinute in apa rece si curatate de coaja — daca folosim rosii la conserva, le punem cu sucul propriu.

Adaugam pasta de tomate si cateva frunze de busuioc proaspat, apoi lasam sosul sa fiarba 2 – 3 minute.

In continuare turnam 2 cani pline cu apa (cca 600 ml) — cand incepe sa fiarba adaugam 1 lingurita de zahar, busuiocul uscat, oregano, sare si piper. Indepartam cratita de pe foc si o acoperim cu un capac.

In compozitia de orez racita, adaugam carnea tocata, cimbrul uscat, frunzele de patrunjel tocate marunt (daca compozitia nu se leaga bine, punem 3 – 4 linguri de apa rece). Condimentam cu sare si piper, apoi amestecam bine toate ingredientele.

SAM_6361-001
SAM_5412

Spalam ardeii si indepartam cotoarele si semintele.

Umplem ardeii cu compozitia de carne si orez, ii pudram deasupra cu putina faina si îi acoperim cu cotoarele lor. Asezam ardeii intr-o cratita mare, turnam deasupra lor sosul de rosii fierbinte si completam cu apa, aproape sa-i cuprinda.

Daca va place gustul picant adaugati printre ardeii umpluti si un ardei iute, sectionat pe lungime. Deasupra am asezonat cu crengute de patrunjel si frunze de busuioc.

DSC00119-001

Lasam ardeii la fiert cca 1 ora si jumatate la foc mic, acoperiti cu capacul. De preferat este sa servim ardeii a doua zi, gustul fiind mai asezat. Sosul se poate ingrosa putin, inainte de a servi ardeii, amestecand 1 – 2 lingurite de faina cu putina apa.

Servim ardeii cu smantana si felii de paine rumenite sau mamaliguta calda. Presaram deasupra frunze proaspete de patrunjel si busuioc, tocate marunt.

SAM_4555-001

…si un pahar de vin rosu…pofta buna!!!

#

Reply

*