Argentinian Empanadas

Posted in VITĂ

Empanadas Argentinas — placinte traditionale sud-amercane, usor picante, umplute cu carne de vitel (sirloin/vrabioara, taiata bucatele) in sos de ceapa, cu boia de ardei dulce, paprika afumata, chimion si ardei iuti.

Placintele cu origine spaniola, dar gatite si imbunatatite cu mult suflet de sud – americani, sunt servite ca o gustare calda (snack) — de asemenea sunt potrivite la petreceri ori fieste.

De asemenea empanada se poate face si cu carne de pui, legume sau peste, prepararea lor fiind populara, atat la cuptor cat si la tigaie.

Ingrediente – Empanadas cu carne de vitel (cca 14 placinte)
  • 500 g vrabioara de vitel (sirloin)
  • 6 linguri ulei de masline
  • 50 g unt
  • 4 cepe mari, cca 400 g, curatate si tocate marunt
  • 2 – 3 fire subtiri de ceapa verde, tocate rondele
  • 1 – 2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
  • 1 ardei capia/gras rosu, cca 125 g, curatat si taiat cubulete
  • 2 lingurite boia de ardei dulce (sau un mix de boia iute, boia dulce si fulgi de chilli)
  • 1 lingurita boia de ardei afumata (smoked paprika)
  • 1 lingutita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1 lingurita rasa oregano uscat
  • 1 ardei iute, curatat de samburi si taiat rondele subtiri, plus inca 1 ardei, pentru ornat
  • 5 – 6 linguri suc de rosii, cca 100 ml
  • 14 masline verzi, curatate de samburi si taiate bucatele
  • 1 ou, batut usor, pentru uns placintele
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Pentru aluat
  • 500 g faina alba
  • 1/2 lingurita sare de mare
  • 2 lingurite praf de copt, cca 14 g
  • 150 g unt, 82% grasimi
  • 180 ml apa rece
Mod de preparare – Empanadas cu carne de vita

Este foarte important sa cumparam o carne de vitel, macar partial maturata — maturarea este o metoda prin care carnea sta atarnata, in camere frigorifice de la cateva zile la cateva saptamani — in tot acest timp, enzimele naturale din carne incep sa rupa fibrele musculare, si astfel carnea se va fragezi.

Mai intai curatam carnea de pielite, apoi o tocam bucati cat mai mici.

Intr-o tigaie incinsa, cu baza mai groasa, punem 4 linguri de ulei de masline si untul, apoi adaugam ceapa, ardeiul capia, 1 ardei iute si usturoiul — asezonam cu boia de ardei dulce, boia afumata, chimion, oregano, si 1/2 lingurita sare si putin piper.

Gatim totul la foc mic, 10 – 12 minute, apoi adaugam sucul de rosii si cca 100 ml apa. Lasam ceapa la inmuiat inca 10 minute, apoi indepartam tigaia de pe foc — transferam sosul de ceapa intr-un vas mai larg si-l lasam la racit.

In aceeasi tigaie incinsa bine, punem 2 linguri de ulei, apoi sotam carnea cca 5 minute la foc mediu spre mare — carnea trebuie sa fie usor rumenita si fara zeama. Asezonam cu sare si piper.

Rasturnam carnea peste sosul de ceapa, apoi amestecam usor. Dupa ce s-a racit complet, punem compozitia de empanadas la frigider, 3 – 4 ore sau peste noapte — inainte de a umple placintele, adaugam ceapa verde si maslinele, taiate rondele.

Intre timp, facem aluatul — Intr-un castron mai larg, amestecam faina cernuta cu sarea si praful de copt, apoi adaugam untul rece — amestecam cca 3 minute, astfel incat sa obtinem un amestec uscat si sfarmicios — asemanator cu textura pesmetului (este important sa amestecam faina si untul intre palme, nu trebuie sa framantam).

De asemenea putem face acest amestec la robotul de bucatarie.

Turnam apa rece si adunam aluatul in forma sferica, dupa care il rasturnam pe masa de lucru (daca este nevoie mai adaugam 1 lingurita de apa rece) — rotim aluatul si framantam usor (nu apasam tare), cca 1 minut.

Impartim aluatul in doua, apoi invelim fiecare jumatate in folie de plastic alimentara. Lasam aluatul sa se odihneasca la frigider timp de 1 ora.

Presaram putina faina pe suprafata de lucru, presam usor cu palmele fiecare bucata de aluat, apoi intindem cu facaletul 2 foi, de cca 3 mm grosime.

Cu ajutorul unei forme rotunde (un bol) de cca 14 cm diametru, decupam in total 14 cercuri.

In mijlocul fiecarui disc de aluat punem cate 2 linguri din compozitia de carne — ungem cu putina apa jumatate din marginea cercului, pliem peste ea cealalta jumatate, apoi presam usor sa se lipeasca.

Acum alegem, ori le presam cu furculita trecuta prin faina (pentru model si sa nu se desfaca) ori le impletim pe margini, ca in imaginea de mai jos — vom obtine placinte in forma de semiluna.

Punem placintele in 1 – 2 tavi, tapetate cu hartie de copt, apoi le ungem cu ou batut. Inainte de coacere, le tinem la frigider cel putin 30 de minute.

Coacem placintele in cuptorul preincalzit, la 190°C cu ventilatie, timp de 10 minute, apoi reducem temperatura la 180°C si coacem inca 10 – 15 minute, pana ce se rumenesc frumos.

La cuptor static coacem la 200°C timp de 10 minute, apoi reducem temperatura la 190°C si coacem inca 10 – 15 minute.

In alta varianta, putem praji placintele la tigaie (ca pe langosi) — se vor rumeni frumos si nu se vor imbiba cu ulei.

Lasam placintele sa se racoreasca in tava, cateva minute, apoi le servim calde. Pofta buna!

# # # #

Reply

*