Bacon afumat

Posted on ian. 9, 2016 in PORC

Baconul afumat — gustul ispititor al multor preparate culinare!

Cu siguranta sunt multe metode de preparare a costitei, eu preferand o tehnica relativ mai rapida, cu un gust placut de mirodenii, fara mult fum si o culoare apetisanta.

Ingrediente – Bacon afumat

  • 3 bucati de fleica de porc sau piept de porc, dezosate si fasonate, cca 1,5 kg fiecare
Marinada pentru 4 – 5 kg de carne
  • 3 linguri de sare de mare grunjoasa, cca 60 g
  • 6 lingurite cimbru uscat
  • 6 lingurite pline boia dulce de ardei — pentru gust mai picant, adaugam 1 lingurita de boia de ardei iute sau 1 – 2 ardei iuti uscati, zdrobiti in mojar
  • 1 capatana mare de usturoi
  • 1 lingurita boabe de piper mixt
  • 2 lingurite piper negru macinat
  • 1/2 lingurita ienibahar macinat
  • 1 lingurita si jumatate boabe de  coriandru
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 – 2 lingurite seminte de fenicul
  • 4 – 5 frunze de dafin
  • 1,4 litri apa rece
  • 100 ml vin alb

Mod de preparare – Bacon afumat

DSC_0276

Intr-un mojar pisam bine boabele de piper si coriandru, impreuna cu semintele de fenicul si chimen, apoi le amestecam cu sare, piper negru macinat, ienibahar macinat, boia de ardei si cimbru — separat, zdrobim cateii de usturoi, asezonati cu un praf de sare.

Fleicile de porc le alegem dupa preferinte, de cca 1,2 kg – 2 kg, fiecare bucata,  6 – 8 cm grosime, si latimea de o palma sau doua.

Masam bine fleicile de porc cu amestecul de condimente si usturoiul zdrobit, apoi le asezam intr-un vas mai ingust si inalt.

Acoperim vasul cu un capac sau folie de plastic alimentara — lasam carnea la rece cateva ore, apoi adaugam apa rece, vinul si frunzele de dafin, sfaramate usor.  Amestecam bine carnea cu marinada (lichidul trebuie sa acopere bine fleicile).

Lasam carnea la marinat 3 – 4 zile la frigider, acoperita (intoarcem in fiecare zi bucatile de carne, amestecandu-le usor cu marinada) — dupa acest timp, scoatem fleicile din marinada si le lasam la scurs cateva ore sau peste noapte, intr-un loc racoros.

Pentru a obtine un bacon frumoas la culoare, sa nu fie prea uscat si cu mult gust de fum, lasam carnea la afumat prin metoda clasica, la o temperatura mica, timp de 5 – 6 ore, depinde cat de groasa este bucata de carne — apoi lasam afumaturile la racit cateva ore sau peste noapte, agatate in carlige intr-un loc racoros.

Uneori transfer bucatile de bacon pe gratarul cuptorului, preincalzit la aprox. 90°C, pentru 30 – 60 de minute — astfel bacon-ul va capata o textura potrivita (nici umeda, nici prea uscata). Folosesc aceasta metoda ca sa nu ia carnea mult gust de fum.

Tinem afumaturile la zvantat, agatate in carlige 1 – 2 zile intr-un loc racoros, apoi le pastram la frigider sau la congelator.

Baconul afumat, gustul ispititor al multor mancaruri cu fasole, mazare, cartofi, varza calita sau dulce, potrivit la omlete, pizza, sandvisuri — dar pofta-i si mai mare servit ca o gustare, cu ceapa rosie si paine taraneasca.

# # #

Reply

*