Barbun la tigaie cu seminte de fenicul si sofran

Posted in PEȘTE

Barbun la tigaie, aromat cu semințe de fenicul și șofran, servit cu sos de usturoi și mămăliguță caldă.

Ingrediente – Barbun la tigaie (4 persoane)
  • 12 barbuni mici, 150 – 175 g fiecare — în total, cca 2 kg
  • 1 linguriță pudră de șofran galben — cca 5 g
  • 1 linguriță semințe de fenicul, zdrobite ușor în mojar — cca 5 g
  • făină albă, pentru pudrat peștele
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Pentru sosul de usturoi
  • 1 căpătână mare de usturoi
  • 3 linguri suc de roșii
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie
  • câteva frunze de mărar și un vârf de linguriță pudră de șofran, pentru ornat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare – Barbun la tigaie cu seminte de fenicul si sofran

Pentru sosul de usturoi, punem pe foc o cratița mică cu cca 400 ml de apă — când dă în clocot adăugăm cățeii de usturoi în coajă.

Dăm focul la mare, opărim usturoiul 2 minute, apoi îl scurgem și-l trecem sub jet de apă rece — repetăm procesul, răcim cățeii de usturoi în apă rece, apoi îi curățam de coajă.

Într-un castron mic zdrobim cățeii de usturoi. Condimentăm cu sare și piper, adăugăm uleiul de măsline, sucul de roșii, câțiva stropi de zeamă de lămâie, apoi amestecăm bine — la urmă subțiem sosul cu 2 – 3 lingurițe de apă rece.

În momentul servirii, ornăm cu șofran și mărar. Ținem sosul la rece.

Barbunul se curăță de solzi, intestine și branhii, apoi se spală bine la interior și se usucă cu prosoape de hârtie. Ținem peștii la frigider cca 30 de minute, neacoperiți.

După ce s-au zvântat, scoatem barbunii din frigider — asezonăm cu sare și piper, apoi îi presărăm cu semințe de fenicul în interior și cu șofran la exterior.

Tăvălim peștii prin făină și încingem tigaia cu ulei. Prăjim barbunii 2 – 3 minute, pe fiecare parte, la foc mediu, apoi îi scoatem pe prosoape de hârtie (de preferat este să-i gătim în 3 tranșe).

Aranjăm barbunii pe un platou și ornăm cu frunzulițe de mărar. Servim imediat cu sos de usturoi și mămăliguță caldă — poftă bună!

# # #

Reply

*