Beef and vegetable stir-fry

Posted in VITĂ

Muschi de vita si legume, gatite la tigaie wok cu plante condimentare, sosuri si uleiuri aromate, specifice bucatariei chinezesti.

Putem servi cu egg noodles (taitei chinezesti) sau orez fiert pe aburi — uneori folosesc spaghetti din grau dur, fierte aldente.

Ingrediente – Muschi file de vitel cu legume si noodles (2 persoane)
  • 250 g muschi file de vitel
  • 1 lingura soy sauce (sos de soia)
  • 150 g medium egg noodles (taitei chinezesti cu ou)
  • 60 g ciuperci — champignon brune
  • 1/2 ardei gras rosu, cca 100 g, taiat felii subtiri
  • 100 g buchetele de brocoli
  • 1 fir de ceapa verde, taiat pe diagonala si 1/2 ceapa rosie mica, taiata julien
  • 4 cm ghimbir, curatat si tocat marunt sau razuit fin
  • 1 catel de usturoi, curatat si tocat marunt
  • 1/4 ardei iute, curatat de seminte si feliat subtire
  • cca 2 lingurite ulei de susan rafinat (raw sesame oil)
  • 2 – 3 linguri ulei de arahide (peanut oil — groundnut oil) sau ulei de floarea soarelui
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Pentru sos
  • 2 linguri soy sauce (sos de soia)
  • 1 lingura oyster sauce (sos de stridii)
  • 2 lingurite otet de orez
  • 1/2 lingurita miere sau zahar
  • 1 lingurita rasa de corn flour (amidon de porumb)
  • 1 lingura de apa
Mod de preparare – File de vitel cu legume si noodles

Mai intai vom pregati toate ingredientele — carnea marinata, legumele taiate si sosul.

Din bucata de muschi intreg, taiem pe lungimea lui (pe lungimea fibrelor) 3 – 4 felii de cca 2 cm grosime — apoi fiecare felie o taiem fasii subtiri, usor pe diagonala.

Intr-un castron, condimentam carnea cu foarte putina sare, piper, 1 lingura de sos de soia, jumatate din ghimbirul ras si cativa stropi de ulei de susan. Lasam cca 15 minute la marinat.

Pentru sos, amestecam intr-un castron toate ingredientele — 2 linguri sos de soia, sosul de stridii, mierea, otetul de orez, 1 lingura de apa si amidonul de porumb.

Punem pe foc o cratita cu putina apa, si in momentul in care incepe sa fiarba adaugam putina sare si buchetelele de brocoli cu tulpinile subtiri, taiate pe lungime. Se oparesc 1 minut, apoi se scot si se racesc intr-un vas cu apa foarte rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.

Taiteii se fierb in apa cu putina sare, 3 – 4 minute, sa fie aldente (sau dupa instructiunile de pe pachet).

Incingem bine un wok sau o tigaie antiaderenta, apoi punem 1 lingura de ulei de arahide sau floarea soarelui si un strop de ulei de susan.

Sotam carnea 1 – 2 minute la foc mare, saltand usor tigaia sau amestecand cu o spatula de lemn — scoatem carnea intr-un castron si-o tinem deoparte.

Curatam tigaia cu prosoape de hartie, apoi incalzim usor 1 lingura de ulei de arahide si cativa stropi de ulei de susan. Sotam usturoiul cu ghimbirul ramas si ardeiul iute, cca 2 minute la foc mic.

Marim flacara, punem ciupercile si ceapa rosie, inca putin ulei de arahide, apoi sotam 1 – 2 minute la foc mare, adaugand cativa stropi de apa calduta (supa de pui) — adaugam ardeiul gras, ceapa verde si buchetelele de brocoli si continuam sa gatim inca 2 minute.

Legumele isi vor vor pastra forma, textura si calitatile sale, bogate in vitamine si minerale.

La urma amestecam putin sosul si il turnam peste legume — adaugam si carnea cu zeama lasata. Amestecam usor si gatim totul cca 1 minut, pana ce se ingroasa sosul.

Taiteii fierti aldente, se scurg si se asezoneaza cu cativa stropi de ulei de susan — se pun calzi in boluri sau farfurii adanci iar deasupra punem carnea cu legumele si sosul glazurat.

Servim imediat — sa aveti pofta!

 

# # #

Reply

*