Beef burger with tahini sauce

Posted on mai 18, 2017 in VITĂ

Burger de vită cu arome orientale, un prânz apetisant!

Ingrediente – Beef burger with tahini sauce (6 portii)
  • 500 g antricot de vitel sau vită
  • 50 g seu proaspăt de vițel
  • 1 ceapă mică, cca 50 g, curătată si tocată foarte mărunt,
  • 1 lingură de frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • 1/4 linguriță nucșoară rasă
  • 1/4 linguriță chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 50 g de pesmet proaspăt, cu textura mai groasă
  • 3 linguri de lapte
  • ulei de măsline, pentru uns burgerii
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Servim cu
  • 6 chifle negre cu susan (reteta aici) sau chifle albe cu susan (reteta aici)
  • sos de tahini (reteta aici)
  • salată mixtă — rucola, salată creață verde, iceberg, lollo rossa, radicchio
  • 1 roșie mare sau 2 medii, tăiate felii subțiri
  • 2 – 3 castraveți murați, tăiați felii subțiri
  • 1 ceapă roșie mare, curățată și tăiată rondele subțiri
Mod de preparare – Burger de vita cu sos de tahini

Mai întâi pregătim pesmetul proaspăt (nu folosesc pesmet fin). De preferat, este să avem pâine de casă (reteta aici) și să nu fie foarte proaspătă.

Punem 4 – 5 felii de pâine pe o tigaie grill și le lăsăm 15 – 20 de minute, pe ambele parți, la foc minim — în felul acesta nu se vor rumeni, doar se vor usca. După ce s-au răcit, îndepărtăm coaja și le rupem bucăți în vasul mini tocătorului electric, apoi le mixăm doar câteva secunde, până ce vom obține un pesmet alb, cu textura mai groasă.

Tăiem carnea de vită și seul în bucăți mici, apoi le trecem prin mașina de tocat, folosind sita cu găuri mici — este important să dăm carnea prin mașină de 3 – 4 ori, ajutând astfel textura compoziției de burger.

Punem pesmetul într-un bol mic, stropim cu 3 linguri de lapte și amestecăm ușor — vom obține un pesmet umed și ușor aerat.

Într-un castron mai mare, punem carnea tocată, ceapa tocată foarte mărunt, pătrunjelul tocat și pesmetul — asezonăm cu sare, piper, chimion și nucșoară. Omogenizăm compoziția cu mâinile, timp de 3 – 4 minute.

Pregătim un bol cu apă rece, apoi împărțim compoziția de carne în șase — udăm măinile cu puțină apă, apoi modelăm burgerii — la început le dăm o formă sferică, apoi îi aplatizăm ușor, cam 1,5 cm grosime.

Punem burgerii pe o un platou mare, stropit cu ulei de măsline — se ung și deasupra cu puțin ulei, apoi se lăsă la frigider 30 de minute, acoperiți cu folie de plastic alimentară.

Încingem o tigaie gril (tigaie antiaderentă) sau un grătar pe jar de lemne, apoi îl ungem cu grasime. Frigem burgerii de vită cca 5 minute, întorcându-i la fiecare minut — este de preferat sa-i frigem în 2 tranșe.

Totodată putem să-i prăjim în 2 – 3 linguri de ulei de masline sau să-i gătim la cuptor, pe hartie de copt.

Chiflelele le vom face mai mici, cântărind cam 100 g de aluat pentru fiecare bucată — reteta aici.

Tăiem chiflele în jumătăți și le rumenim ușor pe grătar. Pentru a pregăti fiecare burger, punem 1 – 2 linguri de sos de tahini la baza chiflei, apoi aranjăm deasupra salata, burger-ul de vită uns cu puțin sos de tahini si feliile de roșii, castraveți și ceapă — închidem burger-ul cu jumătatea de chiflă rămasă.

Strigăm pe toată lumea la masă, apoi servim burgerii calzi, alături de-o bere rece! Poftă mare!

# #

Reply

*