Beef fajitas

Posted in VITĂ

Fajitas de vita — mancare mexicana cu muschi de vita, ardei gras si ceapa rosie, toate fiind preparate la gratar. Se serveste in foi de tortilla sau lipii subtiri, cu guacamole, smantana si salsa de rosii — sosuri specifice bucatariei mexicane.

Totodata boiaua de ardei si chimionul, folosite des in mancarea mexicana, dau o aroma placuta carnii si legumelor.

Ingrediente – Beef fajitas (2 portii)
  • 300 g muschi file de vitel sau vita
  • 1 ardei gras rosu si 1/2 ardei galben — ori un mix de ardei rosu, galben si verde (in total cca 300 g)
  • 1/2 ceapa rosie medie
  • 1 lingurita plina boia de ardei dulce — sau un mix de boia de ardei dulce si iute
  • 1/2 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Servim cu
  • 4 foi mici de tortilla simple sau lipii subtiri
  • 1 limeta, taiata sferturi
  • 4 linguri smantana fermentata
  • 1 ardei iute, curatat de samburi si feliat subtire
  • cateva frunze de coriandru
Ingrediente – Sos Guacamole
  • 1 avocado copt
  • 1/2 catel de usturoi, curatat si razuit fin
  • 1/2 ceapa rosie mica, curatata si tocata marunt
  • 2 rosii cherry ori prunisoare, coapte si tocate marunt
  • zeama de la 1/2 limeta
  • 1 lingurita ulei de masline
  • 1 sfert de ardei iute, curatat de samburi si taiat fin
  • cateva frunze proaspete de coriandru, tocate
Mod de preparare – Fajita de vita

Intr-un bol amestecam toate condimentele — boiaua de ardei, chimionul, putina sare si piper negru.

Taiem carnea de vita pe lung, fasii subtiri, apoi o punem intr-un castron mic — asezonam cu jumatate din mixul de condimente si 1/2 lingura de ulei. Masam bine carnea, sa-si ia aroma condimentelor.

Ardeii se taie in doua, se curata de samburi, apoi se taie fasii lungi — se pun int-un castron, impreuna cu ceapa curatata si lasata bucati mari. Asezonam cu 1/2 lingura ulei si restul de condimente — lasam cateva minute la marinat.

Sosul guacamole — taiem avocado in doua, apoi scoatem samburele, infingand usor lama cutitului in el.

Cu ajutorul unei linguri, scobim pulpa fructului — punem jumatate intr-un bol, adaugam zeama de limeta, apoi o zdrobim cu furculita, pana obtinem o pasta cremoasa.

Adaugam ceapa, rosiile, usturoiul, ardeiul iute si frunzele de coriandru. Amestecam usor, apoi punem si cealalta jumatate de avocado, taiata bucatele (pentru textura) — asezonam cu sare, piper si ulei de masline.

Acoperim sosul cu folie de plastic alimentara, si il lasam deoparte cateva minute, sa-si dezvolte aromele.

Incalzim bine o tigaie-grill sau un wok, apoi stropim cu 1 lingura de ulei — cand gratarul este foarte incins, gatim ardeii cu ceapa 2 – 3 minute, pana se inmoaie putin, apoi adaugam fasiile de carne.

Gatim totul inca 2 minute, amestecand usor, pana cand carnea este bine patrunsa — avem grija sa nu o frigem prea mult, sa nu se intareasca.

Intr-o tigaie fara grasime, incalzim foile de totilla, 8 – 10 secunde pe fiecare parte.

Punem in mijlocul fiecarei tortilla putina carne, ardei si ceapa, apoi adaugam deasupra cate 1 lingura de smantana si putin guacamole — presaram cu cateva frunze de coriandru, rondele de ardei iute, apoi rulam.

Servim imediat cu bucati de limeta. Pofta buna!

# #

Reply

*