Beef fajitas

Posted by on feb. 27, 2017

Fajitas de vită — mâncare mexicană cu mușchi de vită, ardei gras și ceapă roșie, toate fiind preparate la grătar. Se servește în foi de tortilla cu guacamole și smântână ori salsa de roșii — sosuri specifice bucătăriei mexicane.

Totodată boiaua de ardei și chimionul, folosite des în mâncarea mexicană, dau o aromă plăcută cărnii și legumelor.

Ingrediente – Beef fajitas (2 portii)
  • 300 g mușchi file de vițel sau vită
  • 1 ardei gras roșu și 1/2 ardei galben — ori un mix de ardei roșu, galben și verde (în total cca 300 g)
  • 1/2 ceapă roșie medie
  • 1 linguriță plină de boia de ardei dulce — sau combinată cu boia iute
  • 1/2 linguriță chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt rîșnit
Pentru servit
  • 4 foi mici de tortilla simple sau lipii subțiri
  • 1 limetă, tăiată sferturi
  • 4 linguri de smântână fermentată
  • 1 ardei iute, curățat de sâmburi și feliat subțire
  • câteva frunze de coriandru
Pentru sosul Guacamole
  • 1 avocado copt
  • 1/2 cățel de usturoi, curățat și răzuit fin
  • 1/2 ceapă roșie mică, curățata și tocată mărunt
  • 2 roșii cherry ori prunișoare, coapte și tocate mărunt
  • zeama de la 1/2 limetă
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 sfert de ardei iute, curățat de sâmburi și tăiat fin
  • câteva frunze proaspete de coriandru, tocate
Mod de preparare – Fajita de vita

Într-un bol amestecă toate condimentele — boia de ardei, chimion, puțină sare și piper negru.

Taie carnea de vită pe lung, fâșii subțiri. Asezonează cu jumătate din mixul de condimente și 1/2 lingură de ulei. Masează bine carnea, să-și ia aroma condimentelor. Pune-o într-un castron mic și las-o cca 30 de minute, acoperită.

Ardeii se taie în două, se curăță de sâmburi, apoi se taie fașii lungi — se pun într-un castron, împreună cu ceapa curățată și lăsată bucăți mari. Asezonează cu 1/2 lingură de ulei și restul de condimente — lasă cateva minute la marinat.

Sosul guacamole — taie avocado în două, apoi scoate sâmburele, înfingând ușor lama cuțitului în el.

Cu ajutorul unei linguri, scobește pulpa fructului — pune jumătate într-un bol, adaugă zeama de limetă, apoi zdrobește cu furculița, până obții o pastă cremoasă.

Adaugă ceapa, roșiile, usturoiul, ardeiul iute și frunzele de coriandru. Amestecă ușor, apoi pune și cealaltă jumătate de avocado, tăiată bucățele (pentru textură) — asezonează cu sare, piper și ulei de măsline.

Acoperă sosul cu folie de plastic alimentară și lasă-l deoparte câteva minute, să-și dezvolte aromele.

Încălzește bine o tigaie-grill sau un wok, apoi stropește cu 1 lingură de ulei — când grătarul este foarte încins, gătește ardeii cu ceapa 2 – 3 minute, până se înmoaie puțin, apoi adaugă fâșiile de carne.

Gătește totul încă 2 minute, amestecând ușor — nu o frige prea mult, altfel se va întări.

Într-o tigaie fără grăsime, încălzește foile de totilla, 8 – 10 secunde pe fiecare parte.

Pune în mijlocul foii de tortilla carne, ardei si ceapă, apoi adaugă deasupra câte 1 lingură de smântână și sos guacamole. Asezonează cu frunze de coriandru, rondele de ardei iute, apoi rulează.

Servește imediat cu bucăți de limetă. Poftă bună!

# #

Reply

*