Biban de mare la cuptor cu sos de lamaie

Posted on sept. 30, 2017 in PESTE

Bibanul de mare l-am asezonat cu ierburi și mirodenii, specifice bucătăriei mediteraneene – poți folosi plantele condimentare preferate. Peștele este servit cu sos de lămâie cu ulei de măsline.

Ingrediente – servesc 2 persoane

  • 1 biban de mare, cca 600 g — lup de mare/lavrac/sea bass
  • 2 – 3 crenguțe de rozmarin
  • 1 mână mică crenguțe de busuioc
  • câteva rămurele de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru uscat
  • câteva frunze de pătrunjel, lăsate întregi — plus puțin pătrunjel tocat, pentru ornat
  • 2  frunze de salvie
  • 1 frunză de dafin
  • 1 tulpină de lemongrass (iarbă de lămâie/citronela), despicată pe lungime
  • 2 bucăți de anason stelat
  • câteva boabe de piper mix
  • 2 – 3 căței de usturoi în coajă, zdrobiți cu lama cuțitului
  • 4 – 5 felii subțiri de lămâie — plus câteva bucăți, pentru ornat
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sos cu lămâie, pentru servit (rețeta aici)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare

Curăță bibanul de intestine și branhii. Spală peștele bine la interior, apoi usucă-l cu prosoape de hârtie.

Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, crestăm ușor pielea peștelui pe ambele părți (nu foarte adânc) — ungem bibanul cu ulei de măsline, apoi condimentăm cu sare și piper, în interior și la exterior.

Umple cavitatea peștelui cu ierburi aromatice, mirodenii, usturoi și felii de lămâie, apoi stropește-l cu ulei de măsline — pocnește ușor frunzele plantelor între palme, pentru a le dezvolta aroma. Taie în două pe lungime tulpina de lemongrass și preseaz-o ușor cu lama cuțitului.

Pune peștele într-o tavă de cuptor potrivită, tapetată cu hârtie de copt. Presară pe el frunzulițe de cimbru, uscat sau proaspăt.

Coace bibanul în cuptorul preîncălzit la 200°C, pe ventilație, timp de 18 – 20 de minute. Scoate tava din cuptor și lăsă peștele să se odihnească cca 10 minute.

Pune bibanul pe un platou și asezonă-l cu sos de lămâie — ornează cu pătrunjel tocat și felii de lâmâie. Servește cu salată verde, alături de un pahar de vin alb.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

#

Reply

*