Bors cu perisoare de pui

Posted on apr. 19, 2015 in SUPE - CIORBE

O zamă plină de savoare – borș cu perisoare de pui, servit cu smântână, pâine de casă, verdeață proaspătă și ardei iuți.

Perișoarele le-am făcut simple, doar cu piept de pui și orez. Opțional poți adăuga 1 – 2 linguri de pătrunjel și ceapă, tocate mărunt.

Ingrediente – Ciorbă cu perisoare de pui (12 porții)

  • 2 kg carcase de pui (spinări cu aripi)
  • 1 frunză de dafin
  • 5 – 6 boabe de piper negru
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt sau uscat
  • 3 căței de usturoi în coajă, tăiați în jumătate
  • 4 morcovi mari, 450 g
  • 4 cepe mari, 500 g
  • 300 g rădăcină de țelină
  • 200 g rădăcină de păstârnac și pătrunjel
  • 1 ardei gras roșu sau 2 ardei capia — cca 250 g
  • 2 roșii proaspete sau roșii decojite la conservă, 200 – 300 g
  • 2 cartofi mici, cca 200 g (opțional)
  • circa 800 ml de borș acru sau după gust
  • 1 legătură mare de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean, tocat mărunt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
  • 500 g smântână — pentru servit
  • ardei iuți și felii de pâine de casă, rumenite pe tigaia-gril sau în cuptor, pentru servit

Perisoare de pui

  • 1 kg piept de pui cu piele, fără os — sau un mix cu piept și pulpe superioare de pui, dezosate
  • 120 g orez cu bob rotund
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare

Într-o oală mare pune cca 4 litri de apă rece, aripile cu spinările de pui și 1 linguriță de sare.

Când începe să fiarbă îndepărtează spuma, apoi adaugă frunza de dafin, crenguța de cimbru, cățeii de usturoi și boabele de piper, zdrobite ușor în mojar. Acoperă parțial oala cu capacul și fierbe la foc mic, cca 1 oră și jumătate.

Într-o cratiță mică pune 1/2 litru de apă la fiert. Când începe sa clocotească, adaugă puțină sare și orezul. Lasă-l să fiarbă cca 10 minute. Bobul de orez trebuie să fie aldente, fiert pe jumătate. Scurge-l fără să-l clătești, și pune-l la răcit pe o farfurie întinsă.

Între timp, taie pieptul de pui bucăți mici, apoi trece-l prin mașina de tocat carne, pe sita cu găuri mici.

Într-un castron amestecă carnea tocată cu orezul răcit. Condimentează cu sare și piper, apoi omogenizează bine compoziția. Acoperă vasul și ține-l la frigider cca 30 de minute.

Curăță legumele și taie-le cuburi mici.

După timpul de fierbere, strecoară supa de pui în altă oală, folosind o sită fină. Degresează supa și pune-o pe foc. Când începe să fiarbă adaugă toate legumele. Asezonează cu sare. Acoperă oala parțial cu capacul și fierbe la foc mic, cca 25 de minute.

Formează perișoare rotunde, de 2 – 3 cm (udă frecvent mâinile cu apă, grăsime de pui răcită sau puțin ulei). Adaugă perișoarele și lasă-le să fiarbă cca 25 de minute, la foc mic. Pune și cartofii, tăiați cuburi, dacă folosești.

În final adaugă borșul acru, dat în clocot separat, 1 – 2 minute. Lasă ciorba să clocotească 5 – 10 minute, apoi îndepărtează cratița de pe foc și asezonează cu frunze de pătrunjel și leuștean, tocate mărunt. Condimentează cu sare și piper, după gust.

Servește ciorba cu smântână, pâine de casă și ardei iuți. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*