Bors de cocos cu taitei de casa

Posted on iun. 9, 2016 in SUPE - CIORBE

DSC_1433-008

Un borș moldovenesc cu carne de cocoș și tăiței de casă, aromat cu frunze proaspete de leuștean și pătrunjel.

DSC_1416-002
Ingrediente – Bors de cocos cu taitei de casa
  • 1 cocoș de cca 2 kg, crescut la țară în aer liber
  • 3 cepe mari, cca 300 g
  • 3 morcovi, cca 250 g
  • 2 ardei grași (roșu și verde) cca 200 g, curățați și tocați cuburi mici
  • 150 g rădăcină de țelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, cca 100 g
  • 2 căței de usturoi, curățați și tăiați în jumătate
  • 1 crenguță de cimbru
  • 3 – 4 roșii proaspete de grădină, cca 500 g
  • cca 750 ml borș acru sau după gust
  • frunze proaspete de pătrunjel și leuștean, tocate mărunt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
  • ardei iuți, pentru servit
Taitei de casa (reteta aici)
  • 1 ou de țară
  • 100 g făină albă
  • 1/2 linguriță ulei de măsline
  • 1 vârf de cuțit sare
Mod de preparare – Bors de cocos cu taitei de casa
DSC_1418-004

Mai întâi pârlește cocoșul și spală-l bine cu apă călduță. Taie cocoșul în bucăți mari. Pieptul lasă-l întreg, să nu se întărească la fiert.

Într-o oală mare, pune carnea de cocoș cu 5,5 litri de apă rece și 2 lingurițe de sare. Când dă în clocot, îndepărtează spuma. Adaugă cățeii de usturoi, crenguța de cimbru, piper proaspăt zdrobit, apoi acoperă oala cu un capac. Lasă carnea să fiarbă la foc mic cca 2 ore sau până când carnea este moale.

DSC_0967
DSC_0990-001

După ce a fiert carnea, scoate-o într-un castron și ține-o deoparte, acoperită. Îndepărtează crenguța de cimbru.

Strecoară supa într-o oală curată și o pune-o din nou pe foc (cca 5 litri). Zama se poate degresa dar eu am lăsat-o așa, nefiind atât de grasă cum este cea de găină — grăsimea de la pasărea de țară îmbogățește gustul borșului.

DSC_1198

Când supa începe să clocotească adaugă ceapa, morcovul, țelina și rădăcina de pătrunjel/păstârnac, toate tocate cubulețe. Acoperă oala cu capacul și lasă legumele să fiarbă cam 20 de minute, la foc mic.

DSC_1224

Roșiile proaspete radele pe răzătoarea mare și adaugă-le în oală împreună cu ardeii.

Acoperă din nou oala cu capacul și lasă să fiarbă încă 20 – 25 de minute, la foc mic.

În final toarnă borsul acru după gust (clocotit separat). Gătește încă 5 – 10 minute, apoi adaugă tăițeii scuturați bine de făină (reteta aici). Lasă borșul să clocotească la foc mic 3 – 4 minute, apoi drege gustul cu sare și piper.

DSC_1248
DSC_1261
DSC_1289-002

Îndepartează oala de pe foc, pune în borș bucățile de carne fiartă, apoi asezonează cu frunze proaspete de pătrunjel și leuștean, tocate marunt.

DSC_1379
DSC_1397

Portionează carnea de cocoș în castroane și montează borșul fierbinte. Servește cu verdeață proaspătă și ardei iuți. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

DSC_1428-003

#

2 thoughts

  1. Cristian

    5 februarie 2020

    Arată bine. Bravo

    Răspunde

  2. Tarnoveski

    21 martie 2020

    Mulțumesc!

    Răspunde

Reply

*