Bors de cocos cu taitei de casa

Posted in SUPE - CIORBE

DSC_1433-008

Un bors moldovenesc cu carne de cocos si taitei de casa, aromat cu frunze proaspete de leustean si patrunjel.

DSC_1416-002

Ingrediente – Bors de cocos cu taitei de casa
  • 1 cocos de cca 2 kg, crescut la tara in aer liber
  • 2 cepe mari, cca 200 g
  • 3 morcovi, cca 250 g
  • 2 ardei grasi (rosu si verde) cca 200 g
  • 150 g radacina de telina
  • 1 radacina de patrunjel sau pastarnac, cca 100 g
  • 4 – 5 rosii proaspete, 400 – 500 g
  • cca 750 ml bors acru sau dupa gust
  • frunze proaspete de patrunjel si leustean
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
  • ardei iuti, pentru servit
Taitei de casa (reteta aici)
  • 1 ou
  • 100 g faina alba
  • 1/2 lingurita ulei de masline
  • 1 varf de cutit sare
Mod de preparare – Bors de cocos cu taitei de casa

DSC_1418-004

Mai intai se parleste usor cocosul, apoi se spala bine cu apa calduta si se taie in bucati mai mari. Pieptul l-am lasat intreg, sa nu se intareasca.

Intr-o oala mare punem carnea de cocos cu 5,5 litri de apa rece si 2 lingurite de sare. Cand da in clocot, indepartam spuma si acoperim oala cu un capac. Lasam sa fiarba la foc incet, cca 2 ore sau pana cand carnea este moale.

DSC_0967DSC_0990-001

Dupa ce a fiert carnea, o scoatem intr-un castron si o tinem deoparte, acoperita.

Strecuram supa intr-o oala curata si o punem din nou pe foc (cca 5 litri). Zama se poate degresa dar eu am lasat-o asa, nefiind atat de grasa cum este cea de gaina — grasimea de la cocos este mai putina si imbogateste gustul in combinatie cu borsul acru.

DSC_1198

Cand supa incepe sa dea in clocot adaugam ceapa impreuna cu radacinile de morcovi, telina si patrunjel, toate tocate cubulete. Acoperim oala cu capacul si lasam sa fiarba 20 de minute, la foc mic.

DSC_1224

Rosiile proaspete le punem intr-o oala cu apa clocotita cca 2 minute, apoi le curatam de pielite si le tocam cubulete — se adauga in supa de carne impreuna cu ardeii curatati si taiati cuburi mici.

Acoperim din nou oala cu capacul si lasam sa fiarba inca 20 – 25 de minute, la foc mic.

In final turnam borsul acru dupa gust (clocotit separat), gatim inca 5 – 10 minute, apoi adaugam taiteii scuturati bine de faina (reteta aici). Lasam sa clocoteasca la foc mic inca 3 – 4 minute, dupa care dregem gustul cu sare si piper.

DSC_1248 DSC_1261DSC_1289-002

Indepartam oala de pe foc, punem in bors bucatile de carne fiarta, apoi asezonam cu frunze proaspete de patrunjel si leustean, tocate marunt.

DSC_1379DSC_1397

DSC_1428-003

Portionam carnea de cocos in castroane. Servim borsul fierbinte cu verdeata proaspata si ardei iuti. Pofta buna!

DSC_1433-009

#

One thought

  1. Cristian

    5 februarie 2020

    Arată bine. Bravo

    Răspunde

Reply

*