Bors de vitel

Posted on nov. 13, 2016 in SUPE - CIORBE

dsc_0053-003

Borsul cu carne de vitel era preferatul meu din copilarie, pe care tatal meu il pregatea deseori, fiind specialitatea lui. Am preferat rasolul de vitel si mugurul de piept, zeama fiind bogata in gust, iar carnea moale si delicioasa.

Un  bors de vitel sanatos, reconfortant, ce se lasa mereu savurat in familie!

dsc_0051-004
Ingrediente – Bors de vitel
  • 2 kg rasol de vitel, taiat felii groase
  • 1 kg mugur de vitel (cap de piept) taiat bucati
  • 3 cepe, cca 300 g
  • 3 morcovi, cca 300 g
  • 1 radacina de patrunjel plus 1 radacina de pastarnac, in total cca 150 g
  • 200 g radacina de telina
  • 1 ardei gras rosu sau 2 ardei capia, cca 200 g
  • 1 conserva x 400 g rosii decojite
  • 1 lingura pasta de tomate, cca 35 g
  • 1 – 1,3 litri de bors acru sau dupa gust
  • taitei de casa, facuti dintr-un ou (reteta aici)
  • 2 legaturi cu frunze proaspete de patrunjel
  • frunze de leustean proaspete, uscate sau congelate (depinde de sezon)
  • sare de mare grunjoasa si piper negru, proaspat rasnit

Servim cu

  • ardei iuti
  • smantana
  • felii de paine alba sau neagra, rumenite in cuptor sau pe tigaie-gril
Mod de preparare – Bors de vitel
dsc_0045-002

Mai intai spalam bucatile de carne printr-un jet de apa rece.

Intr-o oala mare (sau sub presiune) punem carnea de vitel cu 5 litri de apa rece si 2 lingurite cu sare de mare grunjoasa. Punem oala pe foc mare si cand incepe sa fiarba, indepartam spuma care se formeaza la suprafata.

Acoperim cratita partial cu capacul si fierbem carnea la foc mic, 1,5 — 2 ore. La oala sub presiune fierbem 50 – 60 de minute — daca avem o oala sub presiune mai mica, putem gati in 2 transe.

dsc_0920
dsc_0921

Cand este gata, lasam supa sa se racoreasca cca 30 de minute, apoi scoatem bucatile de carne intr-un bol incapator.

In alta oala curata, strecuram supa printr-o sita fina, apoi cu ajutorul unei linguri indepartam grasimea care se formeaza la suprafata (ar trebui sa avem cca 4,5 litri supa — daca a scazut mai mult, se completeaza cu apa fierbinte).

Legumele curatate si spalate, le taiem cuburi mici, nu prea marunte.

Punem supa din nou pe foc si cand incepe sa fiarba, adaugam ceapa impreuna cu radacinile de morcovi, telina si patrunjel. Acoperim oala partial cu capacul si lasam sa fiarba 10 de minute, la foc mic.

DSC_1224

In continuare adaugam rosiile decojite, tocate si ardeii curatati, taiati cubulete. Dupa preferinte, putem adauga si alte legume, care vor da savoare borsului de vitel — 2 – 3 cartofi, o mana de fasole verde sau cateva buchetele de conopida. Acoperim din nou oala si lasam totul sa fiarba inca 30 de minute, la foc mic.

In final turnam borsul acru dupa gust (clocotit 1 – 2 minute, separat) si bucatile de carne. Daca ni se pare borsul prea des, putem adauga putina apa fierbinte.

Gatim inca 5 – 10 minute, in clocote mici, apoi adaugam taiteii, scuturati bine de faina (reteta aici). Fierbem borsul la foc mic inca 3 – 4 minute, apoi dregem gustul cu sare si putin piper negru.

DSC_1289-002

Indepartam oala de pe foc si apoi dam aroma borsului cu frunze proaspete de patrunjel si leustean, tocate marunt.

dsc_0053-004

Turnam borsul fierbinte in castroane sau strachini de lut. Servim cu verdeata proaspata, ardei iuti, smantana si felii de paine rumenite. Sa aveti pofta!

dsc_0117

# #

Reply

*