Caracatita la gratar cu dressing de lamaie si patrunjel

Posted in FRUCTE DE MARE

Caracatiță la grătar, servită cu cartofi natur și dressing de lămâie cu pătrunjel și usturoi.

Caracatița se poate fierbe în apă, după metoda clasică — dar, am învățat de la bucătarii greci, care gătesc în fiecare zi la tavernele de pe malul mării, cum se prepară caracatița înăbușită în sucul propriu — se topește în gură și în același timp se simte aroma naturală caracteristică.

Ingrediente – CaracatitA la gratar (2 persoane)
  • 4 caracatițe mici, în total cca 1 kg, curățate și spălate bine
  • 3 cartofi, cca 300 g
  • 1 – 2 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1 mână mică de pătrunjel tocat
  • 1 lămâie mică sau 1 limetă, pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Dressing de lamaie cu ulei de masline
  • 10 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 1/4 linguriță muștar Dijon simplu
  • 1/4 linguriță oregano uscat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Caracatita la gratar

Dressing de lămâie cu ulei de măsline — punem toate ingredientele într-o sticluță sau într-un borcan cu capac curat.

Înfiletăm bine capacul și agităm sticla/borcanul timp de câteva secunde,  până se emulsionează toate ingredientele — va rezulta un dressing aromat și delicat. Păstrăm sosul la frigider, agitându-l bine înainte de folosire.

Dacă avem caracatiță proaspătă este recomandat să se bată cu un făcăleț, pentru a deveni mai fragedă la gătit — sau ca alternativă putem să o congelăm câteva zile. Uneori cumpăr caracatiță congelată (nu prefiartă) care este curățată, spălată și foarte fragedă la gătit.

Într-o oală cu baza groasă, punem caracatițele și adăugăm cca 50 ml de apă rece. Acoperim parțial cu capacul și le lăsăm să fiarbă înăbușit în sucul propriu, 50 – 60 de minute, la foc mic (caracatița va lăsa suficientă apă).

Intoarcem caracatițele la fiecare 10 minute — în final lichidul din oală trebuie să fie scăzut aproape complet.

Dacă avem caracatiță înghețată, o lăsăm la dezghețat în frigider, apoi o scurgem de apă și o gătim la fel, dar fără să mai adăugăm apă. După ce au fiert, le scoatem într-un vas și le lăsăm să se răcorească, cca 15 minute.

Între timp se spală cartofii și se pun într-o oală mică cu apă rece și puțină sare. Se fierb în coajă până intră ușor furculița, după care se scurge apa și se lasă puțin să se răcorească — apoi se curață de coaja, se taie felii subțiri și se țin acoperiți.

Încingem ușor o tigaie grill, apoi o ungem cu un strop de ulei — punem pe grătar caracatițele unse cu ulei de măsline — le gătim cca 5 minute pe ambele părți (nu le lăsăm prea mult, să nu se usuce).

Aranjăm feliile de cartofi calzi pe o farfurie întinsă, apoi asezonăm cu sare și piper — stropim deasupra cu dressing-ul de lămâie (agităm sticla înainte de folosire) și presărăm puțin pătrunjel tocat.

Punem caracatița direct de pe grătar peste cartofi, iar alături garnisim cu bucăți de lămâie — stropim deasupra cu dressing de lămâie și presărăm cu usturoi și pătrunjel tocat. Poftă bună!

# #

Reply

*