Carnati de casa cu carne de porc si vita

Posted by on apr. 25, 2015

10377429_850695211649638_7824459128681825058_n-001

Cârnații proaspeți, făcuți acasă, mi-aduc mereu aminte de copilărie!

Pentru tocătura de carne, folosesc 3 părți de piept de porc și o parte de antricot de vițel. Dacă compoziția vi se pare macră, adăugați puțină slănină, tocată sau tăiată cubulețe la cuțit.

Îmi place să am în frigider un cârnaț adevărat de casă, salvând de multe ori cotidianul culinar, când spunem „aș mânca ceva bun” — cu mâncare fasole, omletă sau cu ouă ochiuri la micul dejun.

10868274_850703251648834_6379546822263108699_n-001
Ingrediente – Carnati de casa cu carne de porc si vita
  • 3 kg fleică ori spată de porc, dezosate și fără șorici – sau un mix din cele două
  • cca 1,5 kg de slănină de porc fără șorici
  • 1 kg de antricot de vițel, dezosat și curățat de pielițe
  • cca 600 ml supă de oase de vită, nesărată ori apă rece
  • cca 6 – 8 metri de intestine (mațe) de porc, curățate și refrigerate cu sare și câteva linguri de oțet din vin alb
Condimente pentru cca 5 – 6 kg de carne tocata
  • cca 20 de căței de usturoi, curățați și rași pe răzătoarea mică, cam 75 g
  • cca 3 lingurițe de cimbru uscat
  • 4 – 5 lingurițe de boia de ardei dulce, cca 20 g (sau un mix de boia dulce cu boia iute)
  • 6 – 7 lingurițe de sare, cca 70 g
  • 3 lingurițe de piper negru, proaspăt râșnit, plus încă 1 linguriță boabe de piper negru, zdrobite în mojar (în total, cca 20 g)
  • 3 – 4 vârfuri de cuțit nucșoară rasă, opțional
  • 1 linguriță fulgi uscați de chilli – opțional
Mod de preparare – Carnati de casa cu carne de porc și vita
10868274_850703251648834_6379546822263108699_n-001

Pentru început spălăm mațele de porc sub un jet de apă rece, apoi le punem într-un vas cu apă calduță și puțin oțet.

Carnea tocata — este o mare diferență între carnea tocată, vidată la caserole sau expusă în vitrine, — și carnea aleasa de noi, bucăți întregi, tocată acasă sau în prezența noastră, la măcelărie. Este indicat să alegem a doua variantă, răsplata găsindu-se mereu în reușita preparatelor.

Carnea de vită, tăiată bucățele, o tocăm prin sita cu găuri mici — tăiem carnea de porc în bucăți mici, apoi o tocăm prin sita cu găuri mari împreună cu carnea de vită tocată (astfel se va omogeniza mai bine, alternând bucățele de porc și vită tocată).

La compoziția de carne folosesc circa 500 ml de supa — depinde cât de mult timp a lăsat măcelarul carnea la zvântat.

Punem carnea tocată într-un vas mai mare, adăugăm toate condimentele, apoi omogenizăm foarte bine compoziția (cu mâinile cred că e cel mai bine), adăugând treptat supa de oase. Acoperim vasul și-l lăsăm la loc racoros 2 – 3 ore sau de preferat, peste noapte.

Opțional se pot agăuga și alte mirodenii – semințe fenicul, chimen, coriandru măcinat etc.

Dacă vi se pare compoziția prea macră, adăugați încă 500 g de slănină de porc sau după gust. O tocăm pe sita mare a mașinii ori tăiată cubulețe la cuțit. Prăjim 2 – 3 chifteluțe și astfel potrivim textura și condimentele după gust.

Montăm cârnații — introducem capătul intestinelor în pâlnia de cârnați (atașată la mașina de tocat carne) și întindem mațele până ce ajungem la celălalt capăt, unde vom face un nod — apoi putem umple cărnații. Porționăm cârnații la intervale de 15 – 20 cm sau cum preferați, răsucindu-i mereu în direcții diferite.

Punem cârnații pe un băț și îi lăsăm la zvântat 1 – 2 zile la loc râcoros.

Cârnații proaspeți se pot coace în cuptor, prăjiți ușor la tigaie sau puși pe grătar — de asemenea se folosesc la mâncaruri gătite cu fasole, cartofi, varză, etc.

Cârnați proaspeți rumeniți la tigaie (nu se agaugă apă) — se prăjesc într-o tigaie cu puțin ulei, cca 20 de minute, întorcându-i de câteva ori. Este important să-i gătim la foc mic, acoperiți parțial cu un capac — astfel cârnații se vor rumeni frumos și vor rămâne suculenți (pielea nu se înțeapă).

Cârnați proaspeți la grătar — mai întâi coacem cârnații în cuptor, 10 – 15 minute, apoi îi ținem deoparte, acoperiți — când este încins grătarul, frigem cârnații câteva minute, pe ambele părți.

Cârnați afumați — dacă vrem să-i afumăm, îi lăsăm la zvântat 1 – 2 zile la loc răcoros. Eu i-am afumat la o afumătoare clasică timp de 2 – 3 ore (cârnații au prins un gust plăcut de fum și carnea a rămas roșie). În momentul servirii, îi pun în cuptorul cald cca 15 minute sau îi rumenesc ușor la tigaie, la foc mic, 4 – 5 minute.

Cârnații proaspeți sau afumați, se țin la frigider câteva zile sau se pot congela. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

10377429_850695211649638_7824459128681825058_n-001

# #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.