Cartofi noi la ceaun si carnati de casa

Posted on mai 9, 2016 in PORC

DSC_0009-001

Cartofi noi la ceaun cu cimbru si usturoi verde – carnati de casa usor afumati si salata verde.

Gustul cartofilor noi cu usturoi si salata verde imi aminteste de copilarie, si atunci nu intelegeam – de ce nu puteam sa ma bucur de acest gust si in alte anotimpuri?

Cu siguranta putem gati cartofii noi si la cuptor dar asa…de pofta sezonului, putem savura o portie generoasa de cartofi rumeniti la ceaun cu mult usturoi verde.

DSC_0011-001

Ingrediente – Cartofi noi la ceaun si carnati de casa (4 portii)

  • 1,2 kg cartofi noi, mici
  • 600 g carnati de casa, usor afumati (reteta aici) + 1 lingura ulei de masline
  • 2-3 fire de usturoi verde sau 2-3 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita cimbru sau oregano uscat + cateva crengute proaspete
  • 1/2 lingurita boia dulce de ardei
  • sare de mare, piper negru proaspat rasnit
  • 250 ml ulei de palmier sau floarea soarelui
Pentru salata
  • 1 salata verde
  • o mana de varza taiata fideluta
  • 2 rosii
  • 2 castraveti mici
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 – 3 ridichi
  • cateva frunze de marar proaspat, taiate marunt
  • ulei de masline
  • otet balsamic
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare

DSC_0032

Salata – frunzele de salata, spalate bine si scurse de apa, le taiem sau le rupem cu mana in bucati mari.

Intr-un castron punem salata verde , varza taiata fideluta, castravetii, ridichile si ceapa verde, taiate rondele, rosiile taiate felii si mararul tocat.

Tinem salata la rece si o asezonam dupa gust in momentul servirii, cu ulei de masline, otet balsamic, sare si piper.

Carnatii de casa, afumati – putem sa-i taiem bucati de 4 – 5 cm sau sa-i lasam intregi si crestati usor. Intr-o tigaie, incalzim 1 lingura cu ulei de masline si apoi rumenim carnatii cca 10 minute la foc mic. Deasemenea putem sa-i rumenim si in cuptorul incins, cca 15 minute.

10377429_850695211649638_7824459128681825058_n-001

Cartofii noi – i-am lasat cateva minute in apa rece si apoi i-am spalat bine, fara a le curata coaja. Majoritatea cartofilor (de marimea unei nuci mari) i-am lasat intregi, iar pe cei mai mari i-am taiat sferturi.

Uscam bine cartofii pe un prosop de bucatarie.

Incalzim bine un ceaun din fonta (tuci), si apoi adaugam uleiul de palmier (de preferat) sau floarea soarelui. Gatim cartofii la foc mediu, acoperiti cu capacul, timp de 15 – 20 de minute. Ultimele 5 minute ii lasam fara capac, pana se rumenesc frumos dupa care ii scoatem pe prosoape de hartie.

Transferam cartofii intr-un castron si apoi ii asezonam cu usturoi (taiat rondele), boia de ardei, frunze de cimbru proaspat, sare si piper. Saltam usor cartofii, sa ia aroma condimentelor.

DSC_0009-001

Servim cartofii calzi cu carnati si salata verde. Pofta buna!

DSC_0014-004

# #

Reply

*