Chec cu topping de ciocolata si alune

Posted in CHECURI ȘI COZONACI

DSC_0449-006

Chec cu cacao, topping de ciocolata si alune, aromat cu vanilie, rom, coaja de portocala si lamaie.

Am folosit ingrediente mai usoare in prepararea checului (fara smantana, unt) zaharul fiind mai redus. Ciocolata pentru topping o alegem dupa gust — cu lapte, caramel, dar important este ca jumatate din ea, sa aiba 50-74%, masa de cacao.

DSC_0467-002

Ingrediente – Chec cu topping de ciocolata si alune
  • 6 oua mari, la temperatura camerei
  • 200 g zahar tos
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura esenta de rom (folosesc de la Coseli)
  • 150 g ulei de floarea soarelui sau de porumb
  • 200 g faina cernuta
  • 2 linguri cacao, cca 25 g, cernuta prin sita fina
  • 1 lingurita lapte
  • 1 lingurita de praf de copt, cca 7 g
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamaie
  • un varf de lingurita sare
  • o mana mica de alune prajite, de presarat
  • ciocolata rasa + zahar pudra, pentru ornat

Pentru topping de ciocolata 

  • 100 g ciocolata neagra (de calitate buna) 50-74% masa de cacao sau combinata cu ciocolata alba/cu lapte/caramel
  • 1 lingurita unt + 1 ligurita ulei
  • cca 3 linguri de apa
Mod de preparare – Chec cu topping de ciocolata si alune

DSC_0779-003

Mai intai separam galbenusurile de albusuri. Pregatim o forma de copt, in forma rotunda si cu gaura la mijloc, cu diametrul de cca 24 cm si cca 8 cm adancime — se unge cu unt si apoi se tapeteaza cu faina.

Intr-un vas, batem bine albusurile, cu mixerul la viteza maxima. Dupa ce s-a format spuma adaugam zaharul tos, zaharul vanilat si esenta de rom. Continuam sa batem albusurile pana cand obtinem o spuma tare.

Incorporam in spuma cremoasa — galbenusrile, uleiul si coaja rasa de portocala si lamaie, amestecand de cateva ori prin rasturnare de jos in sus si de la mijloc spre margine.

DSC_0262DSC_0266

In continuare adugam faina cernuta, amestecata in prealabil cu praful de copt si sarea, dupa care amestecam usor cu spatula de jos in sus si de la mijloc spre margine.

Rasturnam in forma jumatate din compozitie, pusa in 4 gramezi cu distante aprox. egale intre ele — iar cealalta jumatate o amestecam usor cu praful de cacao (cernut prin sita fina) si 1 lingurita de lapte. Cu ajutorul unei linguri, punem compozitia cu cacao in golurile ramase.

Deci aceasta este o varianta de „chec zebra(t)”, alternand in cerc, o parte din compozitia deschisa si o parte din cea inchisa.

Daca dorim sa obtinem putin efect marmorat, putem trecem cu furculita prin combinatia celor 2 culori — in forma de spirala , de sus in jos.

DSC_0251DSC_0285DSC_0292DSC_0314

Coacem checul in cuptorul preincalzit la 180°C, 40-45 de minute (160°C la cuptor electric cu convectie-ventilator). Verificam cu o scobitoare iar daca aceasta iese curata checul este gata.

Scoatem checul din forma si il lasam la racit, pe un gratar sau pe un blat de lemn, tapetat cu hartie de copt.

Topping-ul de cicolata  se prepara pe bain-marie — intr-un ibric, punem ciocolata rupta in bucati mici, untul si uleiul. Cand incepe sa se topeasca, amestecam usor cu lingura, adaugand si putina apa. Dupa ce s-a racit putin, putem sa-l folosim (atunci cand turnam, sa nu fie prea subtire — sa curga usor si sa ramana glazura pe prajitura).

Dupa ce s-a racit checul, turnam peste el toppingul de ciocolata si presaram cu alune prajite.

DSC_0781-001

Un chec aromat, servit cu topping de ciocolata si alune, ce se lasa savurat la o cafea, la un desert sau atunci cand ne este pofta de cava dulce!!!…pofta mare!!!

DSC_0727-003

# # # # # #

Reply

*