Chifle cu susan

Posted on ian. 18, 2016 in PÂINE

Cui nu-i place o chifla calda, cu coaja crocanta si miezul pufos?

Le-am scos din cuptor si nici nu au apucat sa se raceasca, ca deja jumatate din ele erau papate, atat de copii cat si de parinti.

DSC_0428-001

Ingrediente – Chifle cu susan (12 chifle)
  • 750 g faina alba plus inca putin pentru presarat blatul de lucru
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
  • 400 ml apa caduta plus inca 1 lingura
  • 3 linguri ulei de masline
  • 30 g de unt
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 galbenus + 1 lingura lapte (pentru uns)
  • 1 lingura seminte de susan

Mod de preparare – Chifle cu susan

DSC_0435

Intr-un lighenas amestecam faina cernuta cu sarea.

Inr-un bol amestecam drojdia cu zaharul si un sfert din cantitatea de apa calduta. Adaugam acest amestec in mijlocul vasului cu faina, acoperim cu un prosop si lasam 10 – 15 minute sa dospeasca.

Pe urma, adaugam peste plamada untul moale (taiat cubulete), uleiul de masline si restul de apa calduta. Cu ajutorul unei furculite, omogenizam toate ingredientele.

Dupa ce s-a format putin aluatul, il punem pe blatul de lucru (tapetat cu putina faina) si framantam cu podul palmelor aducand aluatul de la margine spre mijloc, timp de 7 – 8 minute, pana cand obtinem un aluat neted, elastic si moale.

Punem aluatul înapoi în vas (presărăm puțină făină sub el și deasupra lui), apoi îl acoperim cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lasam aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul (cca 1 ora), la loc caldut si ferit de curenti de aer rece.

Dupa ce a crescut, punem aluatul pe masa de lucru si il framantam cateva secunde (batem din nou aluatul, impingand aerul afara).

Impartim aluatul in 4 bucati egale — apoi impartim din nou fiecare bucata de aluat in 3 parti egale. Vor rezulta in total 12 bucati de aluat, cca 100 g fiecare.

Incepem sa modelam chiflele in forma sferica (nu folosim faina), apoi le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt, stropita cu putin ulei sau unsa cu unt. Acoperim cu folie de plastic alimentara si le lasam sa creasca cca 45 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce au crescut le ungem usor cu amestecul de galbenus si lapte, apoi le presaram cu susan.

Coacem chiflele in cuptorul preincalzit la 200°C (cuptor clasic pe gaz) si la 180°C (cuptor electric, pe ventilatie) cca 20 de minute.

DSC_0417

Servim chiflele calde la diferite sandvisuri, hamburgeri sau la micul dejun cu lapte, diverse dulceturi, miere, etc. Pofta buna!

#

One thought

  1. Fanel Apostu

    11 mai 2016

    Foatre bune!!!!
    Le-am facut exact dupa indicatiile tale si nu am apucat sa mananc decat una…
    Astept noi retete la fel de bune!!!
    Spor!!!

    Răspunde

Reply

*