Chifle negre cu seminte de susan

Posted in PÂINE

Chifle gustoase din faina neagra, cu coaja usor crocanta.

Le servim la micul dejun, la diferite sandvisuri, hamburgeri si mai ales calde, atunci cand le scoatem din cuptor!

Ingrediente – Chifle negre cu seminte de susan
  • 500 g faina neagra plus inca 2 linguri pentru pudrat blatul de lucru
  • 500 g faina tip 650
  • 1 lingurita de sare
  • 40 g drojdie proaspata + 1 lingura zahar brun
  • 4 linguri de ulei de masline sau floarea soarelui
  • 600 ml apa calduta
  • 1 ou batut usor, pentru uns — sau 2 – 3 linguri lapte de soia
  • cca 1 lingura de susan, pentru presarat
Mod de preparare – Chifle negre cu seminte de susan

Pregatim maiaua – drojdia si faina trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un bol frecam drojdia proaspata cu zaharul pana ce devine lichida (se lichefiaza) — apoi  o amestecam cu 1 lingurita de apa calduta (din cantitatea totala de apa).

Framantam aluatul – intr-un lighenas amestecam faina cernuta cu sarea.

In mijlocul vasului cu faina adaugam drojdia inmuiata, uleiul de masline si apa calduta. Cu ajutorul unei furculite omogenizam toate ingredientele. Dupa ce s-a format putin aluatul, il punem pe suprafata de lucru, tapetata cu 2 linguri de faina neagra.

Framantam cu podul palmelor, aducand aluatul de la margine spre mijloc (se intinde si se impatureste), timp de 7 – 8 minute, pana cand obtinem un aluat neted, elastic si putin mai tare decat un aluat obisnuit.

Punem aluatul din nou in vasul presarat cu putina faina, apoi acoperim cu folie de plastic alimentara. Lasam aluatul la dospit, cca 45 de minute, pana cand isi dubleaza volumul, la loc caldut si ferit de curenti de aer rece.

Vom obtine cca 1,7 kg de aluat — dupa preferinte, putem face 8 chifle mari sau 12 – 16 mai mici.

Dupa ce a crescut, punem aluatul pe suprafata de lucru (fara faina) si framantam cateva secunde (batem din nou aluatul, impingand aerul afara).

Impartim aluatul in doua bucati egale — pe urma impartim din nou fiecare bucata de aluat in 4 parti egale. Vor rezulta 8 bucati de aluat, cca 210 g fiecare.

Incepem sa modelam chiflele in forma sferica (nu folosim faina), apoi le asezam pe o tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt si stropita cu putin ulei sau unsa cu putin unt. Acoperim cu folie de plastic alimentara si le lasam sa creasca 35 – 40 de minute, la loc caldut si ferit de curenti de aer rece.

Dupa ce au crescut le ungem usor cu oul batut, apoi presaram deasupra cu susan.

Coacem chiflele in cuptorul preincalzit la 190°C cu ventilatie, cca 35 de minute. Daca le facem mai mici, vom reduce timpul de coacere cu cca 15 minute.

Scoatem tava din cuptor si le lasam sa se raceasca, neacoperite. Pofta buna!

# #

Reply

*