Chilli con carne

Posted on iul. 19, 2016 in VITĂ

Chilli con carne — o mancare regasita in bucataria mexicana, dar si in cea a statului american Texas, cu carne de vita, sos de rosii, ardei grasi si fasole rosie — asezonata cu paprika dulce, ardei iuti, chimion, oregano si frunze de coriandru.

Tex-Mex este o abreviere a fuziunii celor doua bucatarii (mexicane si americane), avand la origini bucataria spaniola si cea mexicana.

Chilli con carne se poate servi cu orez basmati pufos, cartofi copti, felii de paine rumenite pe grarar, etc. Pentru aceasta reteta am folosit foi de tortilla, pe care le-am umplut cu sosul de carne. De asemenea, aceasta mancare se poate gati si cu carne de porc, in amestec cu vita.

DSC_0614-002

Ingrediente – Chilli con carne (6 portii)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa rosie mare, cca 130 g, curatata si tocata marunt
  • 1 morcov, cca 80 g, curatat si ras pe razatoarea mica
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita chimion macinat (a nu se confunda chimen)
  • 2 – 3 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
  • 1/2 bat de scortisoara si 1 frunza de dafin
  • 2 ardei iuti (verde si rosu), curatati de samburi si feliati fin
  • 500 g carne de vita sau vitel (pulpa, antricot), tocata la masina prin sita cu gauri mari (de preferat este sa o tocam acasa)
  • 100 g fleica sau slanina de porc (de la burta), tocata la masina prin sita cu gauri mari
  • 5 – 6 linguri de vin rosu, cca 75 ml
  • 2 conserve x 400 g rosii intregi decojite
  • 2 ardei grasi (rosu si verde), curatati si taiati felii subtiri
  • 1 conserva x 400 g fasole rosie, limpezita si scursa
  • 100 g porumb fiert, la conserva, congelat sau proaspat
  • cateva frunze de coriandru
  • 1/2 lingurita boabe de piper negru si rosu, zrobite intr-un mojar
  • sare de mare si piper nergru, proaspat rasnit

Servim cu

  • 6 foi mari de tortilla
  • 250 g branza gouda, edam sau mozzarella, rasa pe razatoarea mare
  • paprika dulce, proaspata rasnita (pentru ornat)
  • cateva frunze de coriandru sau patrunjel, pentru ornat
Mod de preparare – Chilli con carne

DSC_0693

Intr-o cratita cu baza groasa, incalzim usor 3 linguri de ulei de masline, apoi adaugam ceapa si morcovul. Asezonam cu boia de ardei, oregano, 1/2 lingurita chimion si putina sare.

Sotam totul la foc mic cca 5 minute, dupa care adaugam usturoiul tocat, jumatate din ardeii iuti, 1/2 bat de scortisoara, dafin si boabele de piper zdrobite. Gatim inca 4 – 5 minute, la foc mic.

DSC_0085DSC_0099

In continuare adaugam carnea tocata — gatim la foc mediu pana ce scade lichidul si incepe sa se rumeneasca (cca 10 minute). Adaugam vinul si-l lasam sa scada cca 1 minut, apoi punem rosiile, strivite in mana sau tocate.

Acoperim cratita cu capacul si gatim la foc mic, cca 1 ora sau pana cand carnea este aproape fiarta, amestecand cu lingura la intervale de 10 – 15 minute.

DSC_0121

Dupa cca 1 ora, adaugam ardeii taiati felii subtiri. Acoperim cratita partial cu capacul si gatim inca 30 de minute, la foc mic. Daca e nevoie, adaugam cativa stropi de apa. In final, mancarea trebuie sa fie scazuta — cu sosul de carne obtinut vom umple foile de tortilla.

La urma adaugam fasolea rosie si boabele de porumb — asezonam cu 1 lingura de ulei de masline si 1/2 lingurita chimion. Gatim inca 5 – 10 minute.

DSC_0169DSC_0172

Indepartam cratita de pe foc si asezonam cu sare, piper negru, ardeii iuti ramasi si cateva frunze proaspete de coriandru.

DSC_0649

Dupa ce s-a racit complet, sosul chilli con carne se tine la frigider pentru cateva ore.

In momentul servirii, punem compozitie pe fiecare foaia de tortilla, apoi le rulam, exact ca la clatite —  le taiem in jumatati sau sferturi.

DSC_0517-001

Le asezam pe o tava de cuptor antiaderenta, unsa cu putin ulei de masline sau tapetata cu hartie de copt, apoi le presaram cu branza rasa.

DSC_0545

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200ºC, cca 10 minute — branza sa fie bine topita, dar sa nu se rumeneasca prea tare.

DSC_0553-002

Chilli con carne servit in tortilla, cu topping de branza, asezonat cu paprika dulce, ardei iute si frunze de coriandru — o explozie de gusturi…pofta buna!!!…ps. si-o tequila cu sare si lamaie, pentru cei indrazneti!!!

DSC_0693

# # #

Reply

*