Choux à la crème

Posted in PRĂJITURI

DSC_0506-004

Choux  à la crème — unul din dulciurile preferate, ce se lasa mereu savurat de toti pofticiosii!!!

Reteta de choux-uri este una clasica — am preferat sa le umplu numai cu crema de vanilie, reducand cantitatea de zahar. Faina am inlocuit-o cu amidonul din porumb, rezultatul fiind o textura mai fina a cremei.

DSC_0502-001

Ingrediente – Choux  à la crème (cca 40 bucati)
  • 250 ml apa
  • 100 g unt, 80% grasimi
  • 1/2 lingurita sare
  • 150 g faina de grau
  • 4 oua mari, 60 – 65 g fiecare
  • 50 – 100 g ciocolata neagra, minim 52% masa de cacao (pentru glazurat)
  • zahar pudra, pentru ornat
Crema de vanilie
  • 500 ml lapte gras
  • 6 galbenusuri
  • 75 g zahar
  • 45 g amidon din porumb sau 50 g faina
  • 3 pliculete zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
Mod de preparare – Choux à la crème

DSC_0503-003

Crema de vanilie — Pentru umplerea a cca 40 de choux-uri am fost mai generos, folosind 2 portii de crema.

Intr-o cratita cu baza mai groasa, punem pe foc mic laptele cu pastaia de vanilie si semintele razuite din interiorul ei. Cand aproape incepe sa fiarba, indepartam vasul de pe foc si il acoperim cu un capac 15 – 20 minute, pentru a raspandi aroma de vanilie in lapte.

Cu ajutorul unui tel sau mixer electric, batem galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema neteda si pufoasa.

DSC_0429

Adaugam amidonul cernut (sau faina) si amestecam cu mixerul — vom obtine o compozitie cremoasa.

DSC_0470-001DSC_0480

Turnam putin lapte cald in compozitia de galbenusuri, amestecam cu telul si apoi adaugam acest amestec in cratita cu lapte (pastaia o aruncam).

Punem crema la foc mic, amestecand mereu cu telul — in momentul cand clocoteste, gatim inca 1-2 minute, pana ce se ingroasa. Indepartam vasul de pe foc si adaugam zaharul vanilat ori esenta de vanilie (daca nu am folosit pastaie de vanilie).

Lasam crema la racit acoperita cu folie de plastic alimentara, direct pe suprafata ei, apoi o dam la frigider (se poate pastra 2-3 zile).

DSC_0519-001DSC_0727-001

Choux – intr-o cratita, punem la fiert apa cu untul taiat bucatele si sarea.

DSC_0538DSC_0540

Cand untul este topit si apa incepe sa dea in clocot, indepartam cratita de pe foc, apoi adaugam toata faina cernuta printr-o sita, amestecand repede cu o lingura de lemn, pana ce faina este absorbita de lichid.

Trecem iar cratita pe foc mic si amestecam de cateva ori, pana ce aluatul se desprinde de marginea vasului. Lasam aluatul sa se raceasca complet.

Cand s-a racit,adaugam cate un ou, pe rand, amestecand bine dupa fiecare cu mixerul sau o spatula, pana ce se incorporeaza in aluat.

DSC_0268-001DSC_0274

Turnam aluatul intr-un pos de patiserie (eu i-am atasat un dui cu forma stelata), apoi formam choux-uri intr-o tava de cuptor, neunsa, la distanta de 2 – 3 cm intre ele. De asemenea se pot forma si cu ajutorul unei lingurite.

DSC_0581

Introducem tava cu choux-uri in cuptorul preincalzit la 210°C pentru 20 minute (aluatul va creste, va prinde forma si culoare), dupa care reducem temperatura la 180°C pentru inca 10-15 minute — sa fie bine coapte in interior.

Oprim cuptorul si il lasam cu usa usor deschisa cca 15 minute, sa se usuce bine choux-rile la interior. Le scoatem din cuptor si le lasam la racit.

DSC_0609-001DSC_0237-001

Montam choux à la crème – Cu ajutorul unui cutit zimtat taiem choux-urile in doua. Crema o scoatem din frigider si o mixam 1 minut pentru o textura mai fina.

DSC_0691

Cu ajutorul unui pos cu sprit rotund sau stelat le umplem la baza cu crema de vanilie si apoi le punem capacelele.

In alta varianta putem sa le umplem, introducand spritul posului la baza choux-rilor, fara sa le mai taiem. Totodata glazura de ciocolata o putem pune dupa preferinte — trecem fiecare chou prin ciocolata calda sau glazuram usor deasupra, ca in imagini.

Intr-un ibric mic punem ciocolata sa se topeasca pe baie de aburi. Ornam choux à la crème cu zahar pudra si apoi le glazuram cu ciocolata calduta. Pofta buna!!!

DSC_0567-001

Reply

*