Coaste de ied la cuptor

Posted by on mart. 30, 2020

Îmi place mult carnea de ied sau de miel, gătită lent la cuptor cu cartofi, usturoi, cimbru și mirodenii. Uneori, în sezonul rece, pun carnea în cuptorul țărănesc cu jar de lemne și o las peste noapte, să se gătească lent.

Ingrediente – Coaste de ied la cuptor (servesc 4 persoane)

  • 1 coastă de ied de cca 1,5 kg
  • 5 – 6 linguri ulei de măsline
  • 6 cartofi, curățați și tăiați jumătăți
  • 8 – 10 căței de usturoi, lăsați în coajă
  • 5 – 6 crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
  • 2 frunze de dafin
  • 1/2 linguriță boabe de coriandru, zdrobite ușor
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru, zdrobite ușor
  • 4 – 5 păstăi de cardamom – opțional, zdrobite în mojar
  • cca 150 ml vin ab demisec
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râsnit

Mod de preparare

Taie coasta de ied în bucăți mari. Pune bucățile de carne intr-o tavă de cuptor, asezonează-le cu sare, piper și ulei de măsline, apoi masează-le bine.

Adaugă în tavă cartofii, asezonați cu sare, cățeii de usturoi întregi, cimbrul și toate condimentele. Stropește cu ulei de măsline, apoi amestecă ușor toate ingredientele.

Toarnă în tavă un pahar de apă, cca 200 ml. Acoperă tava cu folie de aluminiu, în două straturi, și strânge bine capetele.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 190°C cu ventilație. Gătește carnea timp de 1 oră și jumătate. Întoarce bucățile de carne, adaugă vinul, apoi introdu din nou tava în cuptor, acoperită bine.

Scade temperatura cuptorului la 150°C și lasă carnea încă aproximativ 1 oră sau până ce este moale, lipicioasă și frumos rumenită. Cartofii vor fi aromați și gustoși.

Scoate tava din cuptor și las-o deoparte, acoperită, cca 20 de minute. Îndepărtează folia, apoi stropește carnea si cartofii cu zeama din tavă. Servește cu salată verde sau murături. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

#

Reply

*