Coaste de vitel gatite lent la ceaun

Posted on apr. 5, 2021 in VITĂ

Coaste de vițel gătite lent cu vin roșu, usturoi, cimbru și pastă de tomate. Sunt delicioase servite cu felii de pâine de casă, rumenite pe grătar sau piure de cartofi cu rădăcină de țelină.

Ingrediente – Servesc 3 persoane

  • 9 coaste de vițel, cam 1,8 kg
  • câteva linguri ulei de măsline și floarea soarelui
  • 1 căpățână mare de usturoi, tăiată în două pe orizontală plus 8 – 10 căței de usturoi, curățați și lăsați întregi
  • 1 – 2 linguri pastă de tomate
  • 1 crenguță de cimbru
  • 750 ml vin roșu/rose demisec
  • cca 1,2 litri de supă de vită
  • 225 g bacon sau pancetta, tăiată șuvițe mici
  • 375 g ciuperci champignon albe mici, tăiate sferturi
  • câteva frunze de pătrunjel
  • sare de mare și piper negru, proaspăt zdrobit

Mod de preparare

Încălzește o tigaie antiaderentă sau un ceaun de fontă, apoi adaugă 3 – 4 linguri de ulei. Asezonează bucățile de carne cu sare și piper, apoi prăjește-le în 2 tranșe, câte 10 – 12 minute, până ce se rumenesc frumos. Scoate-le într-un vas și lasă-le deoparte acoperite.

În aceeași tigaie pune tot usturoiul și gătește-l cca 1 minut la foc mic (nu-l lăsa să se rumenească), apoi adaugă cimbrul și pasta de tomate. Amestecă, gătește încă 1 – 2 minute, apoi adaugă vinul roșu și lasă totul să fiarbă 10 – 15 minute, până ce scade lichidul la jumătate.

Adaugă bucățile de carne rumenite și supa. Acoperă tigaia și fierbe carnea 3 – 4 ore la foc mic. Spre final, dacă e nevoie, mai adaugă puțină supă sau apă.

Când este gata, lasă vasul acoperit 1 – 2 ore. Strivește usturoiul în sos, apoi strecoară-l. Dacă sosul este subțire, fierbe-l câteva minute și degresează-l dacă e nevoie.

În altă tigaie, sotează bacon-ul ori pancetta cu câteva picături de ulei, 2 – 3 minute la foc mediu. Când s-a rumenit adaugă ciupercile și gătește încă 2 – 3 minute. Scurge grăsimea în exces.

Montează coastele de vițel pe platouri sau farfurii întinse, apoi toarnă pe ele sosul delicios. Adaugă deasupra ciupercile și bacon-ul. Asezonează cu frunze de pătrunjel.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

Reply

*