Cozonac cu nuca, cacao si stafide

Posted on ian. 26, 2016 in CHECURI & PLACINTE

DSC_0878-003

Cozonaci pufosi cu multa nuca si cacao, aromati cu portocala, lamaie, esenta de vanilie si rom.

Cu siguranta sunt multe retete dar eu gasesc acest aluat potrivit cand spunem „un cozonac pufos”. Ca si umplutura, am fost mai generos la cantitatile de nuca si cacao, rezultatul fiind un deliciu. Deasemenea putem inlocui stafidele cu rahat, reducand putin cantitatea de nuca.

Ingrediente – 3 cozonaci, cca 1 kg fiecare

  • 1 kg faina de grau de tip “000”
  • 60 g drojdie proaspata
  • 500 lapte gras (integral)
  • 6 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 200 – 250 g de zahar
  • 200 g unt nesarat
  • 50 ml ulei
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 20 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la 2-3 portocale
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacii)

Umplutura de nuca si cacao

  • 450 g nuci macinate
  • 4 – 5 linguri cacao (40 – 50 g)
  • 150 g zahar
  • 75-100 g stafide (inmuiate in rom)
  • 7 albusuri
  • 25 ml esenta de rom

Mod de preparare

DSC_0818-001

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina o cernem de 2 ori si o tinem in vasul care vom framanta. Untul il topim usor pe bain-marie, sa fie caldut. Separam galbenusurile de albusuri. Intr-o canita amestecam usor 1 galbenus cu 2 linguri de lapte, pentru uns cozonacii.

Preparare maia – intr-un vas dizolvam drojdia in 200 ml lapte caldut si 1 lingura de zahar dupa care adaugam 100 g de faina. Amestecam compozitia, acoperim vasul cu un servet si o lasam sa dospeasca la loc caldut cca 20 de minute.

Mixul de galbenusuri cu mirodenii – Intr-un vas amestecam usor galbenusurile cu sarea. Adaugam zaharul, coaja rasa de la portocale si lamaie, zaharul vanilat, esenta de rom, uleiul si 100 g de unt topit. Amestecam bine toate ingredientele.

Dupa ce maiaua a crescut, o turnam peste compozitia de galbenusuri, adaugam restul de lapte caldut (300 ml) si amestecam cu lingura.

Framantam aluatul – facem o gropita in mijlocul vasului cu faina si apoi adaugam amestecul de lapte, galbenusuri si maia. La inceput amestecam cu lingura si apoi framantam cu mana sau cu mixerul (cu paletele pentru aluat), cca 20 de minute.

Framantatul se face cu pumnii stransi si cu podul palmelor aducand aluatul de la margine spre mijloc. La inceput aluatul este lipicios dar pe masura ce framantam el se desprinde de maini si de vas. In acel moment adaugam restul de unt topit (100 g) si intoarcem aluatul de la margine spre mijloc, batandu-l cu podul palmelor (formand straturi prin impaturire), pentru a se incorpora untul.

Acoperim vasul cu prosoape de bucatarie si lasam aluatul sa creasca cca 30 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura cozonacilor – Intr-un vas batem albusurile cu o ciupitura de sare. Cand s-a format spuma adaugam zaharul si esenta de rom. Batem din nou cu mixerul pana cand obtinem o spuma tare. Adaugam miezul de nuca amestecat in prealabil cu 50 g de cacao si omogenizam usor cu o spatula.

Montam cozonacii – dupa ce a crescut, rasturnam aluatul pe blatul de lucru, framantam cateva secunde (batem din nou aluatul, impingand aerul afara) si apoi il impartim in trei parti egale.

Luam 1/3 din aluatul crescut si il asezam pe blatul de lucru presarat cu putina faina. La inceput intindem aluatul cu mana (presaram putina faina deasupra) si apoi cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara cu laturile de cca 30/60 cm si grosimea de cca 0,5 cm . Este indicat ca foaia de aluat sa o intindem de la mijloc spre margine.

Punem pe foaie 1/3 din umplutura de nuca (in gremezi mici) si apoi o intindem pe toata suprafata foii (lasand neuns 2-3 cm pe margine). Presaram deasupra stafidele stoarse bine. Taiem foaia in jumatate pe latura mare si apoi rulam ambele foi incepand de la mijloc catre margine.

DSC_0539
DSC_0542

Impletim ambele rulouri si le inchidem bine la capete. Procedam la fel si cu ceilalti 2 cozonaci.

DSC_0552
DSC_0554
DSC_0565

Ungem bine cu unt sau ulei 3 forme cu dimensiunea de cca 30 x 12 cm. Asezam cozonacii in tavi si ii lasam sa cresca cca 30 de minute sau pana cand depasesc putin marginile formei, dupa care ii ungem cu mixul de galbenus si lapte. Optional putem presara deasupra cu mac sau zahar tos.

DSC_0601

Introducem formele in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem cozonacii 45 – 50 de minute.

DSC_0623

Scoatem cozonacii din forme si ii lasam sa se raceasca complet, acoperiti cu prosoape – cu toate ca mai mereu un cozonac va fi rupt in bucati, impartit – asa fierbinte! – si savurat de cei mai pofticiosi!….

DSC_0818-001

Reply

*