Crap cu ieburi aromatice

Posted by on oct. 10, 2017

Crap întreg aromat cu cimbru și semințe de fenicul, servit cu roșii coapte, mujdei de usturoi și mămăliguță caldă ori pâine țărănească.

Ingrediente

  • 1 crap Cteno, 1,5 – 2 kg
  • 3 lingurițe de cimbru uscat (de preferat o legătură de cimbru uscat, să fie scuturat în momentul asezonării)
  • 1 linguriță de semințe de fenicul, zdrobite ușor în mojar
  • 2 – 3 căței de usturoi, curățați și feliați fin
  • făină albă, pentru tapetat peștele
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
  • 1 – 2  linguri ulei de măsline
  • 500 g roșii cherry sau prunișoare
  • câteva frunze de mărar sau pătrunjel
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Curățăm crapul de solzi, intestine și branhii, îl spalăm bine la interior, apoi îl ștergem cu prosoape de hârtie — tăiem coada și aripioarele. Ținem peștele la frigider câteva ore, neacoperit, să se usuce bine.

După ce s-a zvântat, scoatem crapul din frigider și-l lăsăm la temperatura camerei cca 20 de minute — apoi crestăm peștele pe ambele părți, la intervale de cca 2 cm.

Masăm bine crapul cu sare, piper, cca 2,5 lingurițe de cimbru și 1 linguriță de semințe de fenicul, în interior și la exterior, apoi îl tapetăm cu făină.

Încingem bine o tigaie mare, apoi turnăm o cantitate generoasă de ulei (am folosit o tigaie cu diametrul de cca 40 cm) — după ce s-a încins uleiul, prăjim peștele întreg, cca 8 minute, pe fiecare parte, la foc mare (am avut un crap de cca 1,7 kg).

Cu ajutorul unor spatule de metal sau de lemn, transferăm crapul într-o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Roșiile le tăiem jumătăți, le asezonăm cu 1 – 2 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță de cimbru, sare și piper, apoi le împrăștiem în jurul crapului.

Lasă peștele în cuptorul preîncălzit la 180°C, pe ventilație, 10 – 12 minute.

Scoatem peștele din cuptor și îl lăsăm să se odihnească 10 – 15 minute. Ornăm cu frunze de mărar sau pătrunjel.

Servim crapul cu roșii coapte, mujdei de usturoi și mămăliguță caldă ori pâine țărănească — poftiți la masă!

# #

Reply

*