Crap cu verdeturi si sos de usturoi cu rosii coapte

Posted in PEȘTE

Crap întreg aromat cu verdețuri, servit cu mămăliguță caldă și sos de usturoi cu roșii coapte.

Mulțumesc unui prieten drag, care mereu evadează în natură, cu firul întins la maxim!…sfințindu-mi astfel bucătăria cu diferite specii de pești de captură, autohtoni.

Ingrediente – Crap cu verdeturi si sos de usturoi cu rosii coapte (4 – 6 persoane)
  • 1 crap oglindă, 2 – 2,5 kg
  • 3 lingurițe de cimbru uscat (de preferat să fie scuturat proaspăt, de pe legătura de cimbru)
  • făină albă, pentru tapetat peștele
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
  • 1 legătură de mărar
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • câteva bucăți de lămâie, pentru ornat
Servim cu
Mod de preparare – Crap cu verdeturi

Curățăm crapul de solzi, intestine și branhii, îl spalăm bine la interior, apoi îl ștergem bine cu prosoape de hârtie. Ținem peștele la frigider câteva ore, neacoperit, să se usuce bine.

După ce s-a zvântat, scoatem crapul din frigider și-l lăsăm la temperatura camerei cca 20 de minute — apoi crestăm peștele pe ambele părți, la intervale de cca 2 cm.

Masăm bine crapul cu sare, piper și cimbru, în interior și la exterior, apoi îl tapetăm cu făină.

Încălzim o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie mare (am folosit o tigaie cu diametrul de cca 40 cm) — prăjim peștele întreg, cca 10 minute, pe fiecare parte, la foc mare.

Cu ajutorul unor spatule de metal sau de lemn, transferăm crapul într-o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt.

Coacem peștele în cuptorul preîncălzit la 180°C, pe ventilație, cca 12 minute.

Lăsăm peștele să se odihnească 5 – 10 minute. Într-un bol mic amestecăm 1 lingură de ulei de măsline cu câteva frunze de mărar, tocate mărunt și o ciupitură de sare.

Asezonăm peștele cu uleiul aromat cu mărar, apoi ornăm cu bucăți de lămâie și frunze de mărar.

Servim crapul cu sosul de usturoi și mămăliguță caldă — poftiți la masă!

# #

Reply

*