Crema de vanilie – Crème pâtissière

Posted on iun. 29, 2016 in PRAJITURI & TORTURI

DSC_0727-001

Crema de vanilie este o baza de crema  folosita in patiseria internationala — pe care italienii o numesc „crema pasticcera” — francezii o numesc „crème pâtissière” — iar englezii „vanilla custard”.

Putem folosi crema ca umplutura la diferite deserturi (dupa preferinte, mai groasa sau mai subtire) — choux à la crème, eclere, tarte, cremsnit, croissante, budinci, etc. Pentru aroma cremei, pe langa vanilie putem pune si coaja rasa de lamaie sau portocala.

Desigur, sunt mai multe variante de preparare a cremei — unele cu faina, altele cu amidon de porumb — cu galbenusuri sau cu oua intregi. Eu am folosit galbenusuri si amidon de porumb, textura cremei fiind mai fina.

DSC_0727-001

Ingrediente – crema de vanilie (crema de patiserie)
  • 500 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 75 g zahar
  • 45 g amidon din porumb sau 50 g faina
  • 3 pliculete zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
Mod de preparare – Crema de vanilie (crema de patiserie)

DSC_0519-001

Intr-o cratita cu baza mai groasa, punem pe foc mic laptele si pastaia de vanilie cu semintele razuite din interiorul ei. Cand aproape incepe sa fiarba, indepartam vasul de pe foc si il acoperim cu un capac 15-20 minute, pentru a raspandi aroma de vanilie in lapte.

Cu ajutorul unui tel sau mixer electric, batem galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema neteda si pufoasa.

DSC_0429

Adaugam amidonul cernut (sau faina) si amestecam cu mixerul – vom obtine o compozitie cremoasa.

DSC_0470-001DSC_0480

Turnam putin lapte cald in compozitia de galbenusuri, amestecam cu telul si apoi adaugam acest amestec in cratita cu lapte (pastaia o aruncam).

DSC_0494

Punem crema la foc mic, amestecand incontinuu cu telul — in momentul cand clocoteste, gatim inca 1-2 minute, pana ce se ingroasa. Indepartam vasul de pe foc si adaugam zaharul vanilat ori esenta de vanilie (daca nu am folosit pastaie de vanilie).

Turnam crema intr-un castron si o lasam la racit acoperita cu folie de plastic alimentara, direct pe suprafata ei, dupa care o dam la frigider (se poate pastra 2-3 zile).

DSC_0519-001

Inainte de a folosi crema, o mixam cca 1 minut, pentru o textura mai fina. De asemenea, putem crea propriile deserturi, adauga in crema de vanilie, putina frisca, bucatele de ciocolata sau putin unt. Pofta buna!

DSC_0691DSC_0727-001

Reply

*