Crema de zahar ars

Posted on feb. 8, 2016 in PRAJITURI & TORTURI

DSC_0321-004

Un desert definit atat prin simplitate cat si prin eleganta, ce se lasa mereu savurat de intreaga familie!

DSC_0263-002

Ingrediente — Crema de zahar ars (8-10 portii)
  • 8 oua
  • 200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 litru lapte gras
  • 150 g zahar, pentru caramelizat
Mod de preparare — Crema de zahar ars

DSC_0341

Caramelizăm zahărul — Într-o cratiță mică, cu baza groasă, punem 150 g de zahăr pentru caramelizat — dăm focul la mic și lăsăm zahărul să se topească. Când aproape este topit și începe să se caramelizeze, amestecăm cu o lingură până ce capată o culoare auriu-maronie. Atenție – să nu-l ardem, pentru că va deveni foarte amărui.

Dupa ce s-a topit, cu mainile protejate de manusi, inclinam vasul astfel incat sa ungem si peretii acestuia pana la jumatate. Lasam zaharul caramelizat sa se raceasca cca 30 de minute.

DSC_0583

Compozitia de lapte si oua — Intr-un castron de cca 2 litri, batem cu telul ouale, zaharul si zaharul vanilat, 1 – 2 minute. Apoi adaugam treptat laptele rece, amestecand continuu.

Crema de zahar ars gatita in cuptor, la bain marie — Turnam compozitia de lapte cu oua in cratita tapetata cu zahar ars, apoi o introducem in cuptorul preincalzit, asezata intr-o tava cu apa fierbinte cu marginile mai inalte (eu am pus intr-un vas de sticla, termorezistent).

Crema de zahar ars o lasam la 160°C, in cuptor electric, pentru 1 ora si jumatate, pana ce este bine legata si se desprinde de cratita.

La cuptor normal (fara afisajul temperaturii), lasam crema de zahar ars la foc mijlociu 50 – 60 de minute, adaugand la fiecare 10 – 15 minute putina apa rece — apa din tava nu trebuie sa fiarba deloc.

Scoatem crema de zahar ars din cuptor si o lasam la racit in vas, cca 3 ore sau chiar pana a doua zi. De obicei o gatesc seara si a doua zi o pun la frigider cateva ore, pentru o consistenta mai buna.

DSC_0156

Scoatem din frigider cratita cu crema de zahar ars si apoi o rasturnam (printr-o miscare rapida), pe un platou sau o farfurie plata cu marginile mai inalte (siropul scurs va da multa savoare cremei).

DSC_0273-001

DSC_0346-001

Servim crema de zahar ars rece, simpla sau ornata cu frisca. Pofta buna!

DSC_0499-001

#

4 thoughts

  1. Arata splendid! Si la gust cred ca e la fel. Bravo!

    Răspunde

    1. Multumesc frumos! E delicioasa, reteta este simpla si rapida.

      Răspunde

  2. dana

    2 mai 2016

    Imi lasa gura apa.Arata super si cred ca e foarte gustoasa.Multumim pt retetele tale.

    Răspunde

  3. Ianys

    19 mai 2016

    Cu mare placere si multumesc pentru aprecieri!

    Răspunde

Reply

*