Dorada la cuptor in sos de rosii

Posted in PEȘTE

Doradă la cuptor gătită în sos mediteranean cu roșii, usturoi, ceapă, măsline Kalamata, anșoa, oregano și ierburi aromatice. Puteți înlocui dorada cu alți pești marini, cum ar fi – chefal, biban de mare, macrou, merluciu, ton, etc


Ingrediente (servesc 4 persoane)

  • 2 dorade mari, cca 500 g fiecare
  • 5 – 6 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe medii, cca 160 g, curățate și tocate mărunt
  • 6 căței de usturoi, curățați și feliați subțiri
  • 5 fileuri de anșoa în ulei, tocate mărunt
  • 1/2 ardei iute roșu, tocat mărunt – opțional pentru gust picant
  • 150 ml vin alb sec
  • 2 conserve x 400 g roșii tocate, de calitate bună
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 mână de măsline kalamata, curățate de sâmburi și tăiate jumătăți
  • câteva frunze de busuioc sau mărar
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare

Dorada se curăță de solzi, intestine și branhii. Se spală bine în interior și la exterior, apoi se usucă cu prosoape de hârtie.

Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, crestează ușor pielea peștelui pe ambele părți (nu foarte adânc). Asezonează cu sare și piper, în interior și la exterior.

Încinge ușor uleiul într-o cratiță cu baza groasă. Pune ceapă tocată, asezonată cu sare și călește-o 7 – 8 minute, la foc mic spre mediu.

Adaugă usturoiul, fileurile de anșoa și ardeiul iute (dacă îți place gustul picant) și gătește încă 2 – 3 minute. Toarnă vinul alb și lasă-l să fiarbă puțin, apoi adaugă roșiile și cca 200 ml de apă.

Asezonează cu sare, piper și oregano. Lasă sosul să fiarbă 30 – 40 de minute la foc mic, până începe să se îngroașe (să ai în vedere că sosul va scădea și la cuptor). Spre final adaugă 1 linguriță de zahăr alb sau brut.

Transferă sosul de roșii într-o tavă de cuptor potrivită. Împrăștie măslinele deasupra, apoi pune doradele în sos și stropește-le cu ulei de măsline.

Încinge cuptorul la 200°C, pe ventilație. Pune tava în cuptor și gătește peștii 18 – 20 de minute.

Scoate tava din cuptor și presară cu frunze de busuioc sau mărar. Lasă peștii acoperiți cu hârtie de copt, cca 15 minute.

Montează dorada cu sosul de roșii în farfurii întinse și ornează cu verdeață. Servește cu felii de pâine țărănească, rumenite ușor, polenta sau cu cartofi fierți în coajă.
S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*