Dorada la gratar cu sos de lamaie

Posted on aug. 28, 2017 in PESTE

Doradă la grătar cu sos de lămâie și ierburi aromatice — feliile de lămâie caramelizate, personalizează aromele sosului, totodată dând multă savoare peștelui.

Ingrediente – Dorada la gratar (2 portii)

  • 1 doradă proaspătă mare, cca 600 g
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • 1 lămâie, tăiată felii groase și puțin ulei de măsline pentru prăjit
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt, pentru ornat

Sos de lamaie cu ulei

  • 50 ml zeamă de lămâie — aproximativ zeama de la 1 lămâie medie
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin, de calitate bună
  • 100 ml ulei de floarea soarelui, de calitate bună
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon simplu
  • un vârf de linguriță oregano uscat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Sosul de lămâie cu ulei — pune toate ingredientele într-o sticluță sau într-un borcan cu capac curat — după preferințe, poți crește cantitatea de ulei de măsline la 150 ml, reducând uleiul de floarea soarelui la 50 ml.

Înfiletează bine capacul și agită sticla/borcanul timp de câteva secunde,  până ce se emulsionează toate ingredientele — va rezulta un sos aromat și delicat.

Păstrează sosul la frigider, agitându-l bine înainte de fiecare folosire (rețeta mai detaliată, aici).

Dorada se curăță de solzi, intestine și branhii. Se spală bine în interior și la exterior, apoi se usucă bine cu prosoape de hârtie.

Crestează ușor fiecare doradă cu un cuțit ascuțit, cam de 7 – 8 ori pe fiecare parte (nu foarte adânc). Unge peștele cu ulei, apoi asezonează cu sare, piper și cimbru, la interior și pe exterior.

Încinge bine o tigaie gril sau un grătar cu jar de lemne — frige dorada pe grătar 5 – 6  minute, pe fiecare parte — pentru dorade mai mici, micșorează timpul cu 1 – 2 minute. Scoate dorada pe un platou și las-o să se odihnească cca 5 minute.

Într-o tigaie mică, prăjește feliile de lămâie în puțin ulei de măsline, până încep să se rumenească ușor (2 – 3 minute).

Toarnă peste pește cam jumătate din sosul de lămâie, lăsându-l să curgă pe suprafața platoului — ornează cu felii de lămâie caramelizate și presără cu pătrunjel tocat. Sosul rămas se poate păstra mult timp la frigider.

Servește dorada cu felii de pâine, ușor rumenite, salată verde sau legume la grătar. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

3 thoughts

  1. O rețetă savurată din plin! Feliile de lămâie caramelizate sunt un deliciu! Mulțumim, tati, pentru papa bun!😙

    Răspunde

  2. Mulțumim pentru rețetă. Într-adevăr a ieșit delicios. Nota 10

    Răspunde

    1. Tarnoveski

      10 februarie 2020

      Mulțumesc, spor la bucătărit!

      Răspunde

Reply

*