Drob de miel

Posted on mart. 28, 2017 in MIEL

O mâncare cu tradiție în bucătăria românească, care sfințește în fiecare an masa de Paști.

Drobul l-am învelit în prapur de miel. Se poate înlocui și cu prapur de porc sau foietaj de casă. Organele de miel fierte, le-am tocat mărunt la cuțit, dar în altă variantă, se pot trece prin mașina de tocat carne.

Ingrediente – Drob de miel (2 tăvi, cca 30 x 10 cm)

  • 1 kg organe de miel — ficat, inimă, plămân și rinichi
  • 1 prapur de miel, curățat și spălat
  • 6 ouă proaspete, de la găini crescute la curte
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 legătură de usturoi verde
  • 2 – 3 legături de ceapă verde
  • 1 ceapă galbenă, cca 100 g
  • 1 legătură mare de mărar
  • 1 legătură mare de pătrunjel
  • 1 lingură tarhon proaspăt
  • 1 lingură mentă proaspătă
  • 1 linguriță semințe de fenicul
  • 1/2 linguriță boabe de piper roz
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru
  • 1 linguriță de unt, pentru uns tăvile
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare – Drob de miel

Prapurul spălat bine în 2 – 3 ape, lasă-l cca 30 de minute în apă rece cu puțin oțet. Limpezește-l și lasă-l într-o strecurătoare la scurs.

Organele de miel — ficatul și plămânii se spală cu apă rece, apoi se taie în bucăți mari — inima se taie în două și se curăță de vasele de sânge, sub jetul de apă rece — rinichii se taie în două pe lungime, se curăță și se lasă în apă cu puțin oțet, cca 1 ora.

Într-o cratiță cu apă rece și puțină sare, pune la fiert toate organele, cca 40 de minute. Când sunt bine fierte, scoate-le într-un castron și lasă-le câteva minute să se răcorească.

Între timp, încinge ușor o tigaie, apoi pune o lingură de ulei. Călește ceapa, tocată mărunt și asezonată cu sare, 5 minute la foc mic.

Toarnă încă 2 linguri de ulei, apoi adaugă usturoiul și ceapa verde, tocate rondele (păstrează 2 fire de ceapă, pe care le vei adăuga în compoziția finală) — gătește totul încă 5 – 6 minute, la foc mic.

Într-un mojar zdrobește semințele de fenicul, boabele de piper negru și piper roz. Toacă mărunt toată verdeața.

Într-un vas mare pune organele de miel, tocate cubulețe și ceapa gătită — adaugă frunzele de pătrunjel, mărar, mentă, tarhon și 2 fire de ceapă verde, tăiate rondele. Asezonează cu sare, piper și condimentele, pregătite în mojar.

Amestecă ușor toate ingredientele, pune ouale bătute, apoi amestecă din nou.

Unge fiecare tavă cu unt sau ulei, apoi întinde prapurul, astfel încât să acopere toată suprafața formei, lăsând marginile prapurului în afară, pentru a acoperi drobul.

Umple formele cu compoziția de drob, apoi acoperă-le cu prapurul lăsat pe margini — unge deasupra cu ou, bătut ușor.

Coace drobul în cuptorul preîncălzit la 180°C, cca 50 de minute sau până când se rumenește frumos și se desprinde ușor de marginile tăvii.

Când este gata, scoate drobul din cuptor, și lasă-l să se răcorească în tăvi, câteva minute. Apoi răstoarnă-l pe un grătar și lasă-l să se răcească complet.

# # #

Reply

*