Drob de miel

Posted in MIEL

Drob de miel — o mancare cu traditie in bucataria romaneasca, care sfinteste in fiecare an masa de Pasti.

Drobul l-am invelit in prapur de miel dar daca gustul e prea accentuat, se poate inlocui cu prapur de porc sau foietaj de casa.

Organele de miel fierte si taiate cubulete, le-am aromat cu usturoi si ceapa verde — frunze proaspete de menta, marar, tarhon si patrunjel — totodata semintele de fenicul, zdrobite in mojar cu boabe de piper negru si piper roz, dau o aroma deosebita gustului de miel.

Ingrediente – Drob de miel (2 tavi, cca 30 x 10 cm)
  • 1 kg organe de miel — ficat, inima, plaman si rinichi
  • 1 prapur de miel, curatat si spalat
  • 5 oua + inca 1 ou pentru uns
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 legatura de usturoi verde
  • 2 – 3 legaturi de ceapa verde
  • 1 ceapa galbena medie, curatata si tocata marunt
  • 1 legatura mare de marar
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • 1 lingura frunze proaspete de tarhon, tocate marunt
  • 1 lingura frunze proaspete de menta, tocate marunt
  • 1 lingurita semite de fenicul
  • 1/2 lingurita boabe de piper roz
  • 1/2 lingurita boabe de piper negru
  • 1 lingurita de unt, pentru uns tavile
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Drob de miel

Prapurul spalat bine in 2 – 3 ape, se lasa cca 30 de minute in apa rece cu putin otet, dupa care se limpezeste si se pune intr-o strecuratoare la scurs.

Organele de miel — ficatul si plamanii se spala cu apa rece, apoi taie in bucati mari — inima se taie in doua si se curatata de vasele de sange, sub jetul de apa rece — iar rinichii se taie in doua pe lungime, se curata si se lasa in apa cu putin otet, cca 1 ora.

Intr-o cratita, punem sa fiarba toate organele in apa cu putina sare, cca 40 de minute. Cand sunt bine fierte, le scoatem intr-un castron larg si le lasam cateva minute sa se racoreasca.

Intre timp, incingem usor o tigaie, apoi punem o lingura de ulei si ceapa uscata, tocata marunt si asezonata cu sare — lasam sa se inmoaie 5 minute la foc mic.

Turnam inca 2 linguri de ulei, apoi adaugam usturoiul si ceapa verde, tocate rondele (pastram 2 fire de ceapa, pe care le vom adauga in compozitia finala) — gatim totul inca 5 – 6 minute la foc mic, apoi lasam sa se raceasca.

Intr-un mojar zdrobim semintele de fenicul, impreuna cu boabele de piper negru si piper roz. Verdeata o tocam marunt.

Intr-un vas incapator punem organele de miel, tocate cubulete si ceapa gatita — adaugam frunzele proaspete de patrunjel, marar, menta si tarhon, 2 fire de ceapa verde, taiate rondele, apoi asezonam cu sare de mare, piper negru macinat si mix-ul de condimente, pregatite in mojar.

Amestecam usor toate ingredientele, adaugam ouale batute, apoi amestecam din nou.

Ungem fiecare tava cu unt sau ulei, apoi intindem prapurul, astfel incat sa acopere toata suprafata formei, lasand marginile prapurului in afara, pentru a acoperi drobul.

Umplem formele cu compozitia de drob, apoi acoperim cu prapurul lasat pe margini — ungem deasupra cu ou, batut usor.

Coacem drobul in cuptorul preincalzit la 180°C, cca 50 de minute sau pana cand se rumeneste frumos si se desprinde de marginile tavii.

Cand este gata, scoatem drobul din cuptor, si il lasam sa se racoreasca in tavi, cateva minute. Apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.

Servim drobul de miel ca o gustare rece, taiat felii, alaturi de ceapa verde, ridichi, rosii si castraveti — totodata mustarul cu hrean da o savoare speciala, gustului de miel. Pofta buna!

# #

Reply

*