Duck teriyaki

Posted in RAȚĂ - CURCAN

DSC_0077-003

Teriyaki este o tehnica de gatit folosita in bucataria japoneza, in care legumele si carnea sunt gatite pe gratar sau sotate la tigaie si in acelasi timp unse sau stropite cu un sos preparat pe baza de soy sauce, miere, mirin — sake (bauturi alcoolice japoneze, facute din orez).

Termenul „Teriyaki” se compune din „yaki” — insemnand prepararea la gratar sau tigaie, formandu-se imediat o crusta la suprafata carnii si legumelor — iar „teri” se refera la culoarea bruna, cu un luciu usor lipicios, rezultat prin ungerea alimentelor cu sos in timpul prepararii.

Astfel carnea si legumele vor fi glazurate cu sosul lipicios, iar interiorul lor isi va pastra aroma proprie.

DSC_0081-003

Ingrediente – Duck teriyaki (2 persoane)
  • 2 bucati de piept de rata, cca 150 g fiecare, dezosate si fara pielite
  • 5 – 6 linguri ulei de floarea soarelui combinat cu ulei de masline
  • 60 ml sos teriyaki
  • 1 lingurita sos de soia dark (dark soy sauce)
  • 10 g ghimbir proaspat, curatat si ras pe razatoarea mica
  • 1 – 2 dovlecei zucchini
  • 1 morcov mare
  • 100 g orez basmati
  • 1 lingurita de unt
  • 1/2 limeta, pentru servit
  • sare de mare si piper negru, poaspat rasnit
  • 1 fir subtire de ceapa verde, pentru ornat
  • seminte de susan, pentru ornat
Mod de preparare – Duck teriyaki

DSC_0123-001

Decor morcov si zucchini – cu ajutorul unui dispozitiv de taiat legume julien, pregatim morcovul si dovlecelul pe care ii vom folosi la ornat, dar si la gatit.

Morcovul curatat si spalat, il taiem julien, de la jumatate spre capat. De la zucchini folosim numai partea verde, trecand la fel, cu feliatorul de la jumatate spre capat.

Un mic secret, pentru a face legumele sa aiba o textura mai crocanta si o forma decorativa — este sa le hidratam in apa rece, timp de 2-3 ore, dupa care le punem impreuna la scurs intr-o strecuratoare, acoperite cu folie alimentara.

Orezul basmati – intr-un castron, limpezim orezul de 3 – 4 ori in apa rece, pentru a indeparta excesul de amidon (apa sa fie limpede). Scurgem bine orezul, apoi il punem intr-o craticioara cu 250 de ml de apa rece si putina sare.

Aducem la fierbere, si cand incepe sa dea in clocot reducem focul la minim. Acoperim cu capacul si fierbem cca 10 minute. Indepartam oala de pe foc si lasam orezul acoperit cca 5 minute — apoi se afaneaza orezul cu furculita, dupa care adaugam untul si amestecam usor. Se lasa acoperit pana cand il servim.

Pieptul de rata – taiem bucatile de piept pe latimea lor, in felii cat mai subtiri. Carnea nu trebuie sarata deoarece sosul de soia (care este baza sosului teriyaki) este destul de sarat. Asezonam cu piper proaspat rasnit.

DSC_0010DSC_0020

Sosul teriyaki – il gasim la supermarket, in general la sticlute de cca 200 ml. I-am dat un plus de gust, adaugand putin ghimbir proaspat si soy sauce dark.

Intr-o canita amestecam 60 ml sos teriyaki cu 1 lingurita de sos de soia. Incingem bine, pe foc mare, o tigaie antiaderenta si apoi adaugam 3 linguri de ulei.

Cand s-a incins uleiul adaugam jumatate din cantitatea de piept si sotam cca 1 – 1,5 minute la foc maxim (este foarte important sa se gateasca cantitati mici de carne, la foc mare, sa nu iasa zeama din ea).

In continuare adaugam un sfert din legumele taiate julien, jumatate din ghimbirul ras si sosul teriyaki. Sotam cel mult inca 1 minut, cu focul la mare.

Timpul total de gatit va fi de cel mult 2 minute si jumatate. Procedam exact la fel si cu cealalta jumatatea de piept ramasa.

DSC_0117-002

Montam in farfurii orezul pufos, si peste el punem pieptul de rata cu legume si putin sos. Stropim cu putina zeama de limeta.

Adaugam deasupra decorul de morcov cu zuchini si presaram cu rondele de ceapa verde si seminte de susan. Pofta buna!

DSC_0081-003

# # #

Reply

*