Fasole cu ciolan afumat

Posted in PORC

Fasole cu ciolan afumat, pâine țărănească, o strachină cu murături și-o țuică de prună — o mâncare atât de bună, ce sfințește mereu masa românilor.

Fasolea cu afumătura îmi place să fie puțin mai zemoasă, pâinea rumenită facându-si loc bine în sosul aromat.

Ingrediente – Fasole cu ciolan afumat (servesc 4 persoane)
  • 1 ciolan afumat de cca 1,5 kg, (afumături de casă, fără conservanți)
  • 300 g fasole albă uscată, mare sau mică
  • 2 conserve x 400 g de fasole roșie (500 g cantitate netă)
  • 1 morcov mic, cca 60 g
  • 1 rădăcină de păstârnac sau patrunjel, cca 100 g
  • 100 g rădacină de țelină
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1 ceapă roșie și 2 cepe galbene, în total cam 200 g
  • 1 linguriță Worcestershire sauce + lingură de zahăr brun
  • 1 ardei capia roșu mic, cca 50 g
  • 500 – 700 g suc de roșii concentrat, de calitate bună
  • 1 lingură pastă de tomate, de calitate bună și 2 foi de dafin
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru
  • 1 legătură de mărar și 1 crenguță de cimbru uscat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare – Fasole cu ciolan afumat

Mai întâi spălăm fasolea, apoi o punem într-o cratiță sau într-un castron mare cu apă călduță, și o lăsăm la hidratat cca 15 ore (nivelul apei să depășească boabele de fasole, cam cu o lățime de palmă) — putem să lăsăm de după-amiază până a doua zi dimineață.

După câteva ore schimbăm apa, iar înainte de a le fierbe, le limpezim bine în 2 -3 ape reci.

Punem ciolanul afumat într-o cratiță și turnăm peste el apă fiebinte — îl opărim 5 – 10 minute (depide cât de sărat și afumat este), apoi îl limpezim cu apă curată.

Într-o oală de supă, punem buturelul afumat, cca 3 litri de apă rece și o frunză de dafin — acoperim cratița parțial cu capacul și lăsăm să fiarbă la foc mic, cca 2 ore, sau până când se desprinde carnea de pe oase. Când este gata, lăsăm ciolanul să se răcorească, apoi porționăm carnea în bucăți mari.

Între timp punem fasolea la fiert cu apă rece, împreună cu rădăcinoasele, tăiate în două pe lungime și 1 ceapă galbenă întreagă (apa să depășească nivelul boabelor cu cca o lățime de palmă). La oala sub presiune vor fierbe mai bine.

Le fierbem acoperite cu capacul, până ce se umflă bine boabele și celuloza din coajă se moaie, altfel va produce indigestie sau balonare — este greșită metoda, prin care se aruncă prima apă, neavând legătură cu balonarea. La urmă, scoatem legumele.

Tocăm la blender ardeiul capia, ajutat cu 1 lingură de apă și o ciupitură de sare, apoi îl sotăm 4 – 5 minute cu bulionul și 1 lingură de ulei, la foc mic — adăugăm câteva linguri de zeama de la ciolan și gatim până ce scade lichidul.

Încalzim ușor o cratiță cu baza dublă, apoi adăugăm usturoiul și cepele rămase, tocate mărunt. Asezonăm cu sare și piper, sotăm 8 – 10 minute la foc mic, apoi adăugăm zahărul și Worcestershire sauce — mărim puțin focul, gătim câteva secunde, apoi turnăm sucul de roșii.

Lăsăm sosul să fiarbă 5 – 7 minute, apoi adăugăm fasolea albă și cea roșie — turnăm cca 500 ml zeamă strecurată de la ciolanul afumat și cca 400 ml apă de la fasolea fiartă —  apoi punem frunza de dafin, pasta de ardei cu bulion, crenguța de cimbru și boabele de piper.

Amestecăm ușor, apoi punem în cratiță bucățile de carne și lăsăm totul să fiarbă cca 40 de minute, la foc mic — amidonul din fasole va ingroșa ușor sosul. Dacă e nevoie, mai adaugăm puțin lichid (după preferințe).

Ultimele 10 – 15 minute, putem transfera cratița în cuptorul preîncălzit la 180 °C pe ventilație — așezăm bucățile de carne deasupra, și lăsăm să scadă sosul ușor. În final dregem gustul cu sare și piper, apoi asezonăm cu mărar proaspăt tocat.

Servim fasolea cu ciolan în străchini, cu pâine țărănească și murături. Poftiți la masă!

# # #

One thought

  1. Gurmăndel

    4 octombrie 2019

    Am niște coaste afumate de la nenea ăla Cimpoieșu de la Mircești… Am să execut o variantă asemănătoare de fasole cu afumătură. Vremea de afară mă îmbie… Am și un Cabernet Savignon tînăr dar deja foarte bun de la Averești… Astăzi voi fi eu și bucătăria mea. Cred că am să croiesc și o mămăliguță. Va merge sigur…

    Răspunde

Reply

*