Fasole cu ciolan afumat

Posted on mai 14, 2017 in PORC

Fasole cu ciolan afumat, pâine țărănească, o strachină cu murături și-o țuică de prună — o mâncare atât de bună, ce sfințește mereu masa românilor.

Este greșită metoda, prin care se aruncă prima apă (la fiert), neavând legătură cu balonarea. Important și recomandat este să se înmoaie boabele de fasole, 12 – 15 ore. Indigestia și balonarea este cauzată de celuloza din învelișul boabelor, atunci când fasolea nu este hidratată și fiartă bine.

Ingrediente – Fasole cu ciolan afumat (servesc 4 persoane)

  • 1 ciolan afumat de cca 1,5 kg, (afumături de casă, fără conservanți)
  • 300 g fasole albă uscată, cu boabe mari sau mici
  • 2 conserve x 400 g de fasole roșie – 500 g cantitate netă
  • 1 morcov mic, cca 70 g
  • 1 păstârnac, cca 80 g
  • 100 g rădacină de țelină
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 2 cepe medii, cca 160 g, curățate și tocate mărunt
  • 1 linguriță Worcestershire sauce – opțional
  • 1 lingură de zahăr brut
  • 1 linguriță pastă de ardei capia sau 1 ardei proaspăt, cca 70 g
  • 500 g suc de roșii concentrat, de calitate bună
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 2 frunze de dafin
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru
  • 1/2 legătură de mărar
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare – Fasole cu ciolan afumat

La 300 g de fasole albă uscată rezultă cam 800 g de fasole fiartă și scursă. Dacă preferi o variantă mai rapidă, poți folosi fasole fiartă la conservă.

Mai întâi spălă fasolea, apoi o pune-o într-un castron mare cu apă călduță, și las-o la hidratat cca 15 de ore (nivelul apei să depășească boabele de fasole, cam cu o lățime de palmă). Înainte de fierbere, limpezește-le în apă rece.

Pune fasolea la fiert cu apă rece, să depășească nivelul lor cu 6 – 7 cm. Adaugă și păstârnacul tăiat în două.

Acoperă cratița cu capacul și lasă fasolea să fiarbă, 1,5 – 2 ore, la foc mic, până când se înmoaie bine bobul și coaja. În oala sub presiune fierbe în 50 – 60 de minute, dar se înmoaie coaja mai bine. La urmă, dă deoparte păstârnacul.

Pune ciolanul afumat într-o cratiță și turnă peste el apă fiebinte — opărește-l cca 10 minute, apoi limpezește-l cu apă curată.

Pune buturelul într-o oală mare cu cca 3 litri de apă rece. Adaugă 1 ceapă mică, morcovul și țelina, tăiate bucăți mari. Pune și o frunză de dafin și câteva boabe de piper — acoperă cratița parțial cu capacul și lasă-l să fiarbă la foc mic, cca 2 ore, sau până când se desprinde carnea de pe oase. Când este gata, lăsă-l să se răcorească, apoi porționează carnea în bucăți mari.

Încălzește ușor o cratiță cu baza dublă, apoi adăugă uleiul, ceapa și usturoiul. Asezonează cu sare și gătește 7 – 8 minute la foc mic, apoi adăugă zahărul și Worcestershire sauce — mărește puțin focul, gătește câteva secunde, apoi toarnă sucul de roșii.

Lasă sosul să fiarbă cca 10 minute, apoi adaugă toată fasolea. Toarnă cca 500 ml de zeamă strecurată de la ciolanul afumat și cca 500 ml apă de la fasolea fiartă — pune o frunză de dafin, pasta de ardei, pasta de tomate, crenguța de cimbru și câteva boabe de piper.

Amestecă ușor și lasă totul să fiarbă cca 45 de minute, la foc mic — amidonul din fasole va ingroșa ușor sosul. Dacă e nevoie, mai adaugă puțin lichid. Eu prefer mancarea de fasole mai zemoasă. Spre final, pune în cratiță bucățile de carne.

Ultimele 10 – 15 minute, poți transfera cratița în cuptorul preîncălzit la 180 °C pe ventilație. Când e gata mâncarea, condimentează cu sare, piper după gust. Asezonează cu frunze de pătrunjel și mărar, tocate mărunt.

Montează fasolea în străchini și servește cu pâine țărănească și murături. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

One thought

  1. Gurmăndel

    4 octombrie 2019

    Am niște coaste afumate de la nenea ăla Cimpoieșu de la Mircești… Am să execut o variantă asemănătoare de fasole cu afumătură. Vremea de afară mă îmbie… Am și un Cabernet Savignon tînăr dar deja foarte bun de la Averești… Astăzi voi fi eu și bucătăria mea. Cred că am să croiesc și o mămăliguță. Va merge sigur…

    Răspunde

Reply

*