Fasole pastai si sos de iaurt cu usturoi

Posted in LEGUME

DSC_0396-002

O mancare simpla, ce se lasa mereu savurata! — fasole pastai servite cu paine proaspata si sos de iaurt cu usturoi.

Vara, sunt bune pastaile fragede, proaspat culese din gradina, iar in anotimpul rece le preparam pe cele congelate, de buna calitate. Imi plac fasolele pastai, inabusite cu putina apa, la foc mic — astfel, fierb in aburi si gustul lor nu se pierde.

Se servesc ca garnitura la peste sau diferite fripturi dar cand ti-e pofta de-o portie de pastai cu usturoi, poti aprecia aceasta mancare, un fel principal. Sosul de iaurt cu usturoi e foarte racoritor (mai ales vara) dar si clasicul mujdei de usturoi e la fel de gustos.

DSC_0396-003

Ingrediente – fasole pastai si sos de iaurt cu usturoi (4 portii)
  • 1,5 kg de fasole pastai verzi, galbene, late sau rotunde — proaspete ori congelate, de buna calitate
  • 6 – 7 linguri ulei de masline
  • 3 cepe medii, cca 250 g, curatate si tocate marunt
  • 2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Pentru sosul de iaurt cu usturoi
  • 400 g iaurt
  • 4 – 5 catei de usturoi
  • 1 – 2 linguri ulei de masline
  • sare de mare
Mod de preparare

DSC_0601-005

Intr-o cratita, incalzim usor 4 – 5 linguri cu ulei de masline si inabusim ceapa asezonata cu sare, cca 10 minute la foc mic. La jumatatea timpului adaugam usturoiul tocat.

In continuare adaugam pastaile, curatate la capete si spalate in prealabil.

Adaugam cca 150 ml apa, soiurile fiind diverse — in general pastaile rotunde contin mai putina apa decat cele late.

Acoperim cratita cu capacul si inabusim pastaile la foc mic, 40 – 50 de minute sau pana ce sunt fierte — trebuie sa-si pastreze forma si sa nu fie prea moi. Amestecam usor la fiecare 10 – 15 minute. Spre sfarsit asezonam cu sare, piper si cativa stropi de ulei de masline.

Gatim pastaile in foarte putina apa, la foc mic — practic se fierb in aburi si gustul lor nu se pierde.

Sosul de iaurt — Intr-un bol, punem iaurtul, usturoiul (eu am pus jumatate zdrobit – jumatate tocat) si uleiul de masline. Asezonam cu putina sare si amestecam.

DSC_0596-002

Servim pastaile calde cu paine proaspata si sos de iaurt cu usturoi. Pofta buna!

DSC_0401-001DSC_0356-002

# # #

Reply

*