Ficatei de pui la tigaie cu cartofi taranesti

Posted in PUI

Îmi plac ficățeii de pui sotați la tigaie cu ceapă roșie, usturoi, cimbru și vin roșu, alături de-o porție de cartofi țărănești și-o salată apetisantă de toamnă ori o strachină cu castraveciori murați.

Ingrediente – Ficatei de pui cu cartofi taranesti (4 portii)
  • 600 g ficăței de pui proaspeți, curățați de membrane
  • cca 5 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe roșii mici, în total cca 120 g, curățate și tăiate fideluță
  • 4 – 5 căței mari de usturoi, curățați și feliați subțire
  • frunzulițele de la 2 – 3 crenguțe de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță cimbru uscat
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • cca 60 ml vin roșu sec
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
  • salată de toamnă, pentru servit — (găsiți rețeta aici)
Pentru cartofii taranesti
  • 8 cartofi albi mici (ceroși), cca 600 g
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • 4 – 5 căței de usturoi necurățați, tăiați în două
  • câteva rămurele de cimbru proaspăt sau uscat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Ficatei de pui cu cartofi taranesti

Cartofi țărănești cu cimbru și usturoi — mai întâi spălăm bine cartofii, apoi îi punem într-o cratiță cu apă pe foc și când începe să fiarbă, adăugăm cartofii și puțină sare — fierbem cartofii 12 – 15 minute sau până ce sunt aproape fierți.

Se scot într-o strecurătoare, se lasă 2 – 3 minute să se răcoreasă, apoi se taie în jumătăți sau sferturi.

Într-o tigaie antiaderentă încingem ușor uleiul, apoi adăugăm cartofii. Asezonăm cu sare, piper, cimbru și usturoi.

Sotăm cartofii la foc mediu spre mare, 8 – 10 minute, până ce se rumenesc frumos, crocanți la exterior și moi în interior. Ținem cartofii deoparte sau în cuptorul încălzit ușor, cât timp preparăm ficățeii.

Încingem bine o tigaie antiaderentă, turnăm uleiul de măsline, apoi adăugăm ficățeii de pui, întregi sau tăiați în două.

Prăjim ficățeii cca 3 minute pe ambele părți, la foc mediu spre mare — adăugăm ceapa și sotăm totul încă 2 – 3 minute.

Adăugăm cimbrul și usturoiul, asezonăm cu sare și piper, apoi continuăm să gătim încă 3 – 4 minute, la foc vioi — cu cca 1 minut și jumătate înainte de a fi gata, turnăm vinul și gătim cu focul la mare.

Îndepărtăm tigaia de pe foc, presărăm cu pătrunjel tocat, apoi asezonăm cu câțiva stropi de lămâie și 1 lingură de ulei de măsline.

Servim ficățeii cu cartofi țărănești și-o salată de toamnă ori castraveciori murați — un vin roșu merge minunat!..— poftă bună!

# #

Reply

*