Ficatei de pui la tigaie cu cartofi taranesti

Posted on nov. 1, 2017 in PUI

Îmi plac ficățeii de pui sotați la tigaie cu ceapă roșie, usturoi, cimbru și vin roșu, alături de-o porție de cartofi țărănești și-o salată apetisantă de toamnă ori o strachină cu castraveciori murați.

Ingrediente – Ficatei de pui cu cartofi taranesti (4 portii)
  • 600 g ficăței de pui proaspeți, curățați de membrane
  • cca 5 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe roșii mici, în total cca 120 g, curățate și tăiate fideluță
  • 4 – 5 căței mari de usturoi, curățați și feliați subțire
  • frunzulițele de la 2 – 3 crenguțe de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță cimbru uscat
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • cca 60 ml vin roșu sec
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
  • salată de toamnă, pentru servit — (găsiți rețeta aici)
Pentru cartofii taranesti
  • 8 cartofi albi mici (ceroși), cca 600 g
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • 4 – 5 căței de usturoi necurățați, tăiați în două
  • câteva rămurele de cimbru proaspăt sau uscat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Ficatei de pui cu cartofi taranesti

Cartofi țărănești cu cimbru și usturoi — mai întâi spălăm bine cartofii, apoi îi punem într-o cratiță cu apă pe foc și când începe să fiarbă, adăugăm cartofii și puțină sare — fierbem cartofii 12 – 15 minute sau până ce sunt aproape fierți.

Se scot într-o strecurătoare, se lasă 2 – 3 minute să se răcoreasă, apoi se taie în jumătăți sau sferturi.

Într-o tigaie antiaderentă încingem ușor uleiul, apoi adăugăm cartofii. Asezonăm cu sare, piper, cimbru și usturoi.

Sotăm cartofii la foc mediu spre mare, 8 – 10 minute, până ce se rumenesc frumos, crocanți la exterior și moi în interior. Ținem cartofii deoparte sau în cuptorul încălzit ușor, cât timp preparăm ficățeii.

Încingem bine o tigaie antiaderentă, turnăm uleiul de măsline, apoi adăugăm ficățeii de pui, întregi sau tăiați în două.

Prăjim ficățeii cca 3 minute pe ambele părți, la foc mediu spre mare — adăugăm ceapa și sotăm totul încă 2 – 3 minute.

Adăugăm cimbrul și usturoiul, asezonăm cu sare și piper, apoi continuăm să gătim încă 3 – 4 minute, la foc vioi — cu cca 1 minut și jumătate înainte de a fi gata, turnăm vinul și gătim cu focul la mare.

Îndepărtăm tigaia de pe foc, presărăm cu pătrunjel tocat, apoi asezonăm cu câțiva stropi de lămâie și 1 lingură de ulei de măsline.

Servim ficățeii cu cartofi țărănești și-o salată de toamnă ori castraveciori murați — un vin roșu merge minunat!..— poftă bună!

# #

Reply

*