File de macrou la gratar

Posted on mart. 28, 2020 in PESTE

Macroul este unul din peștii mei preferați. Este foarte bun și cel congelat în condiții optime. La tigaie grill sau pe grătar cu jar de lemne, frige fileurile de macrou 90% din timp pe partea cu piele – astfel carnea va rămâne suculentă. Pentru servit, sosul de muștar se poate înlocui cu lămâie.

Ingrediente – Macrou la gratar (servesc 4 persoane)

  • 2 macrouri de cca 500 g fiecare
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 – 2 fire de ceapă verde
  • 1 ardei capia roșu
  • 2 – 3 ardei iuți, dacă vă place gustul picant
  • sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

Sos de muștar

  • 3 linguri de muștar cu hrean, cca 80 g
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță oțet de mere sau din vin alb
  • sare de mare, piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Sos de muștar – Într-un castron pune toate ingredientele și amestecă bine cu un tel sau cu furculița. Ține sosul la rece, acoperit.

Peștii i-am filetat acasă. Au rezultat 4 fileuri de macrou cu piele, cca 130 g fiecare.

Taie ceapa verde și ardeiul capia, felii subțiri sau cum îți place. Ardeii iuți frige-i pe grătar separat sau împreună cu peștele.

Asezonează fileurile de pește cu sare și piper, apoi unge-le cu ulei de măsline. Nu trebuie mult ulei, deoarece macroul este un pește gras.

Încinge ușor o tigaie gril – eu am folosit una din fontă. Poți folosi și o tigaie antiaderentă cu baza groasă. Dacă îți permite spațiul, gătește tot peștele odată sau în două tranșe.

Pune pe grătar fileurile de macrou, cu pielea în jos. Lasă-le cca 5 minute, fără să le atingi, la foc mare, până ce pielea devine aurie și ușor crocantă. Gătește-le pe partea cealaltă doar 30 de secunde –  nu le lăsa mai mult, altfel se vor usca.

Montează peștele pe farfurii întinse. Asezonează deasupra cu sos de muștar, ardei capia, ceapă verde și ardei iuți. Servește cu salată verde și pâine proaspătă de casă. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*