Fond de pui (supa-baza de pui)

Posted on aug. 4, 2015 in SUPE - CIORBE

Orice bucataraș și-ar dori să aibă zilnic o zamă proaspătă de pui. Baza de pui este mereu necesară în bucătărie, folosindu-se la diferite sosuri, paste, tocănițe, supe cu legume sau tăiței de casă.

Ingrediente – Fond de pui (supa – baza de pui) – Rezulta cca 3,5 litri

  • 2 kg carcase de pui — aripi cu șira spinării
  • 2 cepe mari, cca 250 g
  • 1 fir de praz
  • 3 morcovi, cca 300 g
  • 300 g rădăcina de țelină
  • 1 radăcină de pătrunjel sau păstârnac, cca 100 g
  • 1 căpătână mică de usturoi, lăsată în coajă și tăiată în jumătate, pe orizontală
  • 1 – 2 crenguțe mici de cimbru proaspăt sau 1 linguriță rasă de cimbru uscat
  • 1 – 2 frunze de dafin
  • 1/4 linguriță boabe de piper negru sau mix, zdrobite ușor în mojar
  • 1 linguriță sare de mare grunjoasă

Mod de preparare

  • Legumele curățate și spălate taie-le bucăți mari.
  • Într-o oala mare, pune carcasele de pui, legumele, plantele condimentare, sarea și boabele de piper. Toarnă peste carne 4 litri de apa rece.
  • Pune carnea la fiert și când clocotește dă focul la mic— spuma care se formează nu este neapărat să o îndepartezi.
  • Acoperă parțial cratița cu capacul și fierbe totul la foc mic, cam 1 oră și jumătate. Când este gata, strecoară supa printr-o sită fină și las-o să se răcească.
  • Dacă nu o folosești imediat, degresează supa a doua zi, grasimea colectându-se mai ușor. Ține-o la frigider 3 – 4 zile sau porționeaz-o și pastreaz-o la congelator, până la 1 – 2 luni.
  • Supa bază de pui este bună la toate — se poate folosi la diferite sosuri, tocănițe sau poți prepara rapid o supă cu galuște sau tăiței.

# #

Reply

*