Friptura de iepure in sos de vin alb

Posted on nov. 15, 2016 in RATA - CURCAN - IEPURE

dsc_0466-008

Friptură de iepure, înabușită în vin alb, aromată cu cimbru, usturoi și unt.

Iepurele de curte are o carne slabă și fragedă, ușor și repede de preparat. Eu am gătit un iepure întreg, tăiat bucăți, dar putem folosi 4 pulpe, cu tot cu coapsă.

dsc_0467-004
Ingrediente – Friptura de iepure in sos de vin alb (4 portii)
  • 1 iepure de curte, cam 1 kg, tăiat în 8 bucăți
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură de unt, cca 40 g
  • 5 căței de usturoi
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 1 ceapă medie, cca 75 g, curățată și tocată mărunt
  • 250 – 300 ml vin alb sec, de calitate bună
  • 500 ml supă (fond) de pui (rețetă aici)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Friptura de iepure in sos de vin alb
dsc_0455

Mai întâi asezonăm bucățile de carne cu sare de mare, piper negru și o lingură de ulei de măsline — masăm ușor carnea, să-și ia aromele.

dsc_0349

Într-o tigaie mare încălzim ușor 2 linguri de ulei de măsline. Adăugăm bucățile de carne și le prăjim bine pe toate părțile, cam 4 – 5 minute la foc mediu.

dsc_0402

În continuare adăugăm ceapa tocată, cimbrul, foaia de dafin, untul și 2 căței de usturoi, tocați mărunt. Gătim la foc vioi 3 – 4 minute, apoi adăugăm 150 – 200 ml de vin alb.

Când începe să fiarbă, dăm focul la mic și punem deasupra încă 2 căței de usturoi, tăiați în două. Acoperim tigaia cu capacul și înăbușim totul cca 30 de minute, până când iepurele se înmoaie — întoarcem bucățile de carne, la jumătatea timpului de gătit.

Când este gata, lichidul din tigaie ar trebui să fie aproape scăzut.

dsc_0482-001

Scoatem bucățile de carne într-un bol încăpator, le acoperim și le ținem deoparte.

Preparam sosul — punem tigaia din nou pe foc mic și adăugăm încă un cățel de usturoi întreg, zdrobit cu lama cuțitului. Sotăm câteva secunde, turnăm vinul rămas (100 ml), apoi lăsăm să fiarbă până scade la jumătate.

Adăugăm fondul de pasăre și fierbem din nou, până scade lichidul la jumătate. Asezonăm cu sare și puțin piper alb sau negru. Pentru un aspect mai îngrijit, strecurăm sosul și-l punem din nou în tigaia curată sau o cratiță.

Dacă dorim sosul să fie puțin mai gros, vom folosi puțin unt cu făină. Această tehnică se folosește pentru îngroșarea sosurilor — într-o cratiță mică, topim un cubuleț de unt, cca 15 g, la foc mic  — încorporăm 1 lingură de faină și gătim jumătate de minut, amestecând continuu.

Încorporăm în sos un sfert din amestecul de unt cu făina și lăsăm să fiarbă 1 – 2 minute, la foc mic — dacă vrem mai gros, mai adăugăm puțin (restul se poate păstra la frigider și-l folosim când avem nevoie să îngroșăm rapid un sos).

Punem din nou carnea în tigaie și încălzim ușor, fără să fierbem. Acoperim tigaia cu capacul și lăsăm iepurele în sosul de vin, cca 15 minute, să-și ia aromele.

dsc_0458-002
dsc_0473

Punem friptura de iepure pe un platou cald, turnăm sosul deasupra și ornăm cu crenguțe de cimbru proaspăt.

Putem servi cu piure de cartofi, castraveți murați, pilaf de orez sau cu pâine țărănească — și-un pahar de vin alb, șă deschidă apetitul. Să aveți poftă!

dsc_0467-004

# #

Reply

*