Friptura de iepure in sos de vin alb

Posted in TRADIȚIONALE

dsc_0466-008

Friptura de iepure, inabusita in vin alb, aromata cu cimbru, usturoi si unt.

Iepurele de curte are o carne slaba si frageda, usor si repede de preparat. Eu am gatit un iepure intreg, taiat bucati, dar putem folosi 4 pulpe, cu tot cu coapsa.

dsc_0467-004

Ingrediente – Friptura de iepure in sos de vin alb (4 portii)
  • 1 iepure de curte, cam 1 kg, taiat in 8 bucati
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura de unt, cca 40 g
  • 5 catei de usturoi
  • cateva crengute de cimbru proaspat sau 1 lingurita de cimbru uscat
  • 1 frunza de dafin
  • 1 ceapa medie, cca 75 g, curatata si tocata marunt
  • 250 – 300 ml vin alb sec, de calitate buna
  • 500 ml supa (fond) de pui (reteta aici)
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Friptura de iepure in sos de vin alb

dsc_0455

Mai intai asezonam bucatile de carne cu sare de mare, piper negru si o lingura de ulei de masline — masam usor carnea, sa-si ia aromele.

dsc_0349

Intr-o tigaie mare, incalzim usor 2 linguri de ulei de masline. Adaugam bucatile de carne si le prajim bine pe toate partile, cam 4 – 5 minute la foc mediu.

dsc_0402

In continuare adaugam ceapa tocata, cimbrul, foaia de dafin, untul si 2 catei de usturoi, tocati marunt. Gatim la foc vioi 3 – 4 minute, apoi adaugam 150 – 200 ml de vin alb.

Cand incepe sa fiarba, dam focul la mic si punem deasupra inca 2 catei de usturoi, taiati in doua. Acoperim tigaia cu capacul si inabusim totul cca 30 de minute, pana cand iepurele se inmoaie — intoarcem bucatile de carne, la jumatatea timpului de gatit.

Cand este gata, lichidul din tigaie ar trebui sa fie aproape scazut.

dsc_0482-001

Scoatem bucatile de carne intr-un bol incapator, le acoperim si le tinem deoparte.

Preparam sosul — punem tigaia din nou pe foc mic si adaugam inca un catel de usturoi intreg, zdrobit cu lama cutitului. Sotam cateva secunde, turnam vinul ramas (100 ml), apoi lasam sa fiarba pana scade la jumatate.

Adaugam fondul de pasare si fierbem din nou, pana scade lichidul la jumatate. Asezonam cu sare si putin piper alb sau negru. Pentru un aspect mai ingrijit, strecuram sosul si-l punem din nou in tigaia curata sau o cratita.

Daca dorim sosul sa fie putin mai gros, vom folosi putin unt cu faina. Acesta tehnica se foloseste pentru ingrosarea sosurilor — intr-o cratita mica, topim un cubulet de unt, cca 15 g, la foc mic  — incorporam 1 lingura de faina si gatim jumatate de minut, amestecand continuu.

Incorporam in sos un sfert din amestecul de unt cu faina si lasam sa fiarba 1 – 2 minute, la foc mic — daca vrem mai gros, mai adaugam putin (restul se poate pastra la frigider si-l folosim cand avem nevoie sa ingrosam rapid un sos).

Punem din nou carnea in tigaie si incalzim usor, fara sa fierbem. Acoperim tigaia cu capacul si lasam iepurele in sosul de vin, cca 15 minute, sa-si ia aromele.

dsc_0458-002dsc_0473

Punem friptura de iepure pe un platou cald, turnam sosul deasupra si ornam cu crengute de cimbru proaspat.

Putem servi cu piure de cartofi, castraveti murati, pilaf de orez sau cu paine taraneasca — si-un pahar de vin alb, sa deschida apetitul. Sa aveti pofta!

dsc_0467-004

 

# #

Reply

*