Friptura de miel

Posted in MIEL

DSC_0356 (2)-003

Friptura de miel inabusita la tigaie cu vin rosu si plante aromatice — servita cu ciupercute, paine proaspata de casa si-o ulcica de vin rosu.

DSC_0329 (2)-004

Ingrediente – Friptura de miel (4 persoane)
  • 1,2 kg pulpa sau spata de miel, dezosata
  • 1/2 lingurita boabe de coriandru
  • 1/2 lingurita boabe de piper mix
  • 1/2 lingurita chimion macinat
  • 2 – 3 crengute de rozmarin proaspat
  • 1 mana mica ramurele de cimbru proaspat
  • 4 – 5 catei de usturoi
  • 1 – 2 frunze de dafin
  • 5 – 6 linguri ulei de masline
  • 1 pahar de vin rosu demisec, cca 200 ml, de buna calitate
  •  sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Servim cu sote de ciuperci
  • 500 g ciuperci brune champignon, de preferat mai mici
  • 4 – 5 linguri ulei de masline + 1 lingurita de unt
  • 2 – 3 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
  • cateva ramurele de cimbru proaspat
  • 1 lingura de patrunjel, tocat marunt
  • 1/2 lamaie
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Friptura de miel

DSC_0331 (2)

Condimentam carnea de miel – Intr-un mojar zdrobim boabele de coriandru si boabele de piper mix (alb, negru, roz si verde).

Intr-un castron din material ceramic sau de sticla, punem carnea de miel, taiata bucati de cca 6 – 7 cm. Condimentam cu coriandru si piper mix (pregatite in mojar), chimionul macinat, 1/2 din ramurelele de cimbru si 1 catel de usturoi zdrobit.

Adaugam sare, piper negru macinat si 2 – 3 linguri de ulei de masline, apoi masam bine carnea, sa intre aromele in ea. Acoperim cu folie de plastic alimentara si lasam la frigider cel putin 2 ore.

Friptura de miel  Scoatem carnea marinata din frigider si o lasam cca 30 de minute la temperatura camerei.

Incingem o tigaie antiaderenta, turnam putin ulei de masline si apoi adaugam bucatile de miel. Rumenim usor carnea la foc mediu, cca 5 minute pe ambele parti.

Adaugam frunzele de rozmarin tocate marunt (fara crengute), 1/2 din ramurelele de cimbru ramase si gatim inca 1 minut – apoi imprastiem deasupra 3 – 4 catei de usturoi intregi (lasati in coaja si zdrobiti usor cu lama cutitului), frunzele de dafin, dupa care turnam vinul rosu.

Cand incepe sa fiarba, reducem focul la minim, acoperim tigaia cu capacul si inabusim carnea timp de 1 ora. Spre final intoarcem friptura de 2 – 3 ori, lasand-o acoperita inca 15 – 20 de minute, sa se rumeneasca frumos.

Cand indepartam tigaia de pe foc, friptura trebuie sa aiba putin sos — acesta va fi absorbit in 15 – 20 de minute si friptura va fi suculenta — totodata, carnea inabusita la foc foarte mic, va avea o culoare rosie si o textura moale.

DSC_0111-002

Ciupercute sotate – De preferat este sa le gatim in 2 transe, ca sa nu lase apa. Taiem ciupercile in jumatati.

Intr-o tigaie incingem uleiul de masline si sotam ciupercile 2 – 3 minute la foc mediu spre mare, amestecand usor cu o spatula de lemn. Asezonam cu sare si piper, apoi adaugam untul, usturoiul si ramurelele de cimbru.

Continuam sa gatim inca 1 – 2 minute amestecand mereu cu spatula de lemn, dupa care stingem cu zeama de lamaie. Dam focul la mare, lasam cateva secunde sa absoarba sucul de lamaie si apoi adaugam patrunjelul tocat.

DSC_0331 (2)

Aranjam in farfurii friptura de miel cu ciupercutele sotate, si ornam cu ramurele de cimbru proaspat. Servim cu paine proaspata de casa si-o ulcica de vin rosu. Pofta buna!

DSC_0329 (2)-004

#

Reply

*