Greek moussaka

Posted in TRADIȚIONALE

O musaca grecească la tine acasă! — carne de vițel, cartofi, vinete, roșii, dovlecei, și-un strat subțire de sos alb cu parmezan și nucșoară.

Ingrediente – Moussaka (6 – 8 portii)
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 700 g carne tocată de vită/vițel (pulpă sau antricot) — ori un mix de carne de miel cu vițel
  • 100 ml vin roșu demisec
  • 2 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1 ceapă mare, cca 150 g, curățată și tocată mărunt
  • 1 tulpină de țelină (apio), cca 50 g, tocată mărunt
  • 1 conservă x 400 g roșii întregi decojite, plus 1/2 lingură pastă de tomate
  • cca 100 g suc de roșii
  • 1 băț de scorțisoară, rupt în două
  • 1 frunză de dafin
  • 1/2 linguriță chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 500 ml supă – bază de pui (reteta aici)
  • 5 cartofi mari — cca 1,1 kg
  • 3 vinete — cca 1,2 kg (în varianta cu dovlecei, înlocuim 1/3 din cantitatea de vinete, cu 400 g zucchini)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 2 – 3 linguri parmezan proaspăt ras, pentru presărat — cca 30 g
  • ulei de măsline/floarea soarelui, pentru sotat legumele
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Sos bechamel cu parmezan
  • 70 g unt nesărat, 82% grasimi
  • 70 g făină albă
  • 700 ml lapte integral
  • 5 linguri de parmezan, proaspăt ras, cca 50 g
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1 – 2 vârfuri de linguriță nucșoară, proaspăt rasă
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Moussaka

Pentru o reușită a preparatului este important să cumpărăm carnea, bucata întreagă și să o tocăm acasă (sau la măcelarie în prezența noastră).

Sosul de carne — Într-o tigaie încălzim ușor 2 linguri de ulei de măsline, apoi adăugăm ceapa, cățeii de usturoi și țelina — asezonăm cu sare și piper, apoi sotăm totul la foc mic, cca 10 minute.

Într-o tigaie sau cratiță cu baza groasă, încălzim 2 linguri de ulei de măsline, apoi adăugăm carnea tocată. Gătim la foc mediu spre mare, amestecând mereu cu un tel mic, până ce scade lichidul care îl lasă carnea (6 – 7 minute).

În continuare adăugăm vinul, lăsăm să scadă aproape complet, apoi asezonăm cu sare și piper — adăugăm compoziția de ceapă sotată, gătim 1 minut, apoi punem pasta de tomate și roșiile strivite în mână sau tocate — gătim înca 1 minut.

Turnăm 400 ml fond de pui (sau apă), apoi punem frunza de dafin, scorțișoara, 1/2 linguriță chimion și puțină sare — gătim sosul de carne 1 ora și 45 de minute, la foc mic, acoperit partial cu capacul, amestecând cu lingura la interval de cca 15 minute. După cca 1 oră, adăugăm încă 100 ml de supă sau apă.

Pregătim legumele — după mărimea lor, le taiem felii pe lungime ori pe lățime.

Vinetele — le tăiem felii de 1 cm grosime, apoi le punem într-o strecuratoare, presărate cu 1 linguriță de sare. Punem deasupra o farfurie și o greutate, pentru a le presa.

Se lasă 20 – 30 de minute, apoi se clătesc bine sub jetul de apă rece și se usucă pe prosoape de bucătarie — prin această metodă vor absorbi mai puțin ulei.

Încălzim bine o tigaie mare antiaderentă, punem puțin ulei, apoi adăugăm feliile de vinete — le rumenim frumos, 5 – 6 minute pe ambele parți, la foc mediu, după care le scoatem pe prosoape de hârtie. Condimentăm cu sare, piper și oregano.

Cartofii — îi curătăm și spălăm, apoi îi tăiem felii pe lungime, de 1 cm grosime.

Se pun feliile de cartofi într-o oala cu apă clocotită, ușor sărată și se fierb 4 – 5 minute, după care se scurg bine și se transferă într-o tavă mare, tapetată cu hârtie de copt.

Stropim cu ulei de măsline, asezonăm cu sare și piper, apoi coacem cartofii 35 – 40 de minute, la 180°C — scoatem tava din cuptor și asezonăm cu puțin oregano.

Se pot găti și la tigaie, în câteva tranșe — prăjim feliile de cartofi în puțin ulei, 3 – 4 minute pe fiecare parte, la foc mediu.

Zucchini — tăiem dovleceii felii de 1 cm grosime. Încingem bine tigaia, punem câțiva stropi de ulei, apoi adăugăm feliile zucchini — le lăsăm cca 3 minute pe ambele părți, la foc mediu spre mare, cât să prindă o culoare frumoasă.

Scoatem feliile de zucchini pe prosoape de hârtie, apoi condimentăm cu sare, piper și oregano.

Sosul de roșii îl asezonăm cu puțină sare (dacă e nevoie) și o ciupitură de oregano uscat.

Pentru musaca, avem nevoie de o tavă mare și înaltă — circa 22/34 cm. Totodată, putem folosi 4 vase ceramice, cu diametrul de cca 13 cm și înalte de cca 5 cm (am prezentat în rețetă ambele variante, amândouă fiind la fel de practice).

Ungem vasul cu câteva linguri de suc de roșii, apoi aranjăm feliile cartofi într-un singur strat, ușor suprapuși — turnăm deasupra jumătate din sosul de carne, apoi presărăm cu 1 lingură de parmezan, proaspăt ras.

Acoperim cu stratul de vinete, ușor suprapuse (împrăștiem deasupra feliile de dovlecei, dacă folosim) — presărăm cu 1 lingură de parmezan ras, apoi turnăm sosul de carne rămas.

Sosul bechamel cu parmezan — Încălzim laptele și îl ținem deoparte (să fie călduț).

Într-o cratiță cu baza dublă, de cca 2 litri, punem untul să se topească, la foc mic. Adăugăm toată făina și amestecăm imediat cu un tel, până ce se încorporează în unt — gătim cca 1 minut, la foc mic (avem grijă să nu se rumenească).

Îndepărtăm cratița de pe foc, apoi turnăm 1/3 din lapte, amestecând continuu — punem din nou cratița pe foc, și turnăm treptat laptele rămas, amestecând energic cu telul. Lăsăm sosul sa fiarbă domol, 7 – 8 minute, la foc minim, amestecând frecvent (atenție, să nu se prindă de baza cratiței).

În final asezonăm cu sare și piper. Adăugăm 3 linguri de parmezan ras, amestecăm câteva secunde, apoi îndepărtăm cratița de pe foc și adăugăm nucșoara rasă și gălbenușul. Amestecam bine sosul bechamel, apoi îl turnăm imediat, fierbinte, peste musaca — îl uniformizăm cu lingura, dacă e nevoie, apoi presărăm parmezanul rămas.

Punem vasul cu musaca în cuptorul preîncălzit la 180°C — coacem cca 40 de minute, sau până se rumenește frumos. Dacă gătim porții mici, în vase de ceramică, atunci le vom lăsa cca 30 de minute.

Lăsăm musacaua să se odihnească 1 – 2 ore — gustul se va aranja mai bine și se va putea porționa frumos. Dacă rămâne, a doua zi putem s-o încălzim la cuptor, fiind la fel de gustoasă.

Servim o porție de musaca, alături de o salată grecească si-o ulcică cu vin roșu — poftă bună!

# # #

Reply

*