Hummus

Posted by on feb. 6, 2016

Hummus este o gustare pe bază de piure de năut, asezonat cu tahini (pastă de susan), usturoi, ulei de măsline și zeamă de lămâie — se poate servi cu pita sau lipie libaneză.

Simplitatea însemnând popularitate, originea acestei gustări s-a extins dincolo de Orientul Mijlociu, fiind apreciată în întreaga lume. Îmi place gustul de hummus aromat cu chimion și puțină boia de ardei − dar se poate asezona și cu semințe sau frunze de coriandru, piper roz, fulgi de ardei iuți, sumac, semințe de susan.
Deasemenea, pasta de hummus este gustoasă în sandvișuri cu carne, kebab, shawarma (înlocuind untul și maioneza).

Ingrediente – Houmous
  • 350 g boabe de năut uscate sau 3 x 400 g conserve năut fiert (cca 250 g la o cutie, cantitate uscată)
  • 1/3 linguriță bicarbonat de sodiu (ajută năutul la fiert)
  • 3 linguri pastă de tahini (pastă de semințe de susan)
  • 2 – 3 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • 6 – 8  linguri ulei de măsline
  • 5 linguri zeamă de lămâie
  • sare de mare și piper negru/alb, proaspăt râșnit
Servim cu
  • pita sau lipie libaneză
  • câțiva stropi ulei de măsline
  • chimion măcinat (a nu se confunda cu chimenul)
  • boia de ardei dulce, semințe de susan
  • câteva frunze proaspete de coriandru

Mod de preparare – Hummus

DSC_0753-004

Într-un vas de cca 3 litri punem năutul la înmuiat cu apă rece, cca 24 de ore (e bine de pus dimineața, pentru a putea fi gătit în ziua următoare).

A doua zi, scurgem boabele de năut și le clătim bine sub jetul de apă rece.

DSC_0075

Boabe de năut uscate, 350 g — rezultă cca 750 g năut fiert

Într-o oală punem năutul la fiert cu apă rece și cca 1/3 linguriță de bicarbonat. Când începe să dea în clocot acoperim oala parțial cu capacul și lăsăm să fiarbă cca 1 oră și jumătate la foc mic — la oala de presiune se fierbe cam jumătate de oră.

După ce a fiert, punem năutul la scurs, oprind cca 100 ml din apa în care a fiert.

După ce s-a răcit, punem boabele de năut în robot și adăugăm pasta de tahini, usturoiul zdrobit, zeama de lămâie și cca 100 ml din apa păstrată — asezonăm cu sare și piper.

Pornim robotul la o viteză mare, adăugând treptat uleiul de măsline. Se mixează 1 – 2 minute, până ce obținem o cremă asemănătoare la textură cu fasolea bătută. Dăm hummusul la frigider pentru cca 1 oră— este indicat să îl servim la temperatura camerei.

Servim hummus cu pita sau lipie — stropim deasupra cu puțin ulei de măsline și dacă vă place presărați cu boia, chimion și semințe de susan.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*