Lamb kofta kebabs

Posted by on iun. 5, 2017

Kebab de miel servit cu lipie, sos de tahini, ceapă roșie cu patrunjel, lămâie, și roșii prunișoare cu ardei iuți pe grătar.

Ingrediente – Lamb kofta kebabs (6 persoane)
  • 700 g carne de miel tocată — amestec de pulpă cu piept
  • 1 ceapă medie, cca 80 g, curățată și tocată foarte mărunt
  • 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1 linguriță pastă de ardei iuți
  • 2 lingurițe boabe de coriandru
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 3 lingurițe de chimion (a nu se confunda cu chimen)
  • 1/2 linguriță boabe de piper mix
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • câteva frunze de mentă, tocate mărunt
  • ulei de măsline, pentru uns grătarul și țepușele cu carne
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • 12 țepușe de lemn sau metal
Servim cu
  • 6 lipii libaneze medii
  • sos de tahini cu iaurt și usturoi (rețeta aici)
  • 3 cepe roșii, curățate și tăiate fideluță
  • 1 mână frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • 300 g roșii prunișoare sau cherry
  • 6 ardei verzi iuți, cca 100 g
  • 1 lămâie mare, tăiată bucăți
Mod de preparare – Lamb kofta kebabs

Sosul de tahini este suficient pentru 6 porții, preparat din 250 g de iaurt (rețeta aici).

Intr-un mojar pisăm boabele de coriandru și piper mix, împreună cu chimionul, boiaua de ardei dulce și o linguriță de sare.

Într-un castron punem carnea tocată de miel, mix-ul de mirodenii, ceapa, usturoiul, pasta de ardei iuți, frunzele mentă și pătrunjelul —  adăugăm 1 lingură de apă, apoi amestecăm bine până ce obținem o compoziție omogenă.

Lăsăm compoziția la rece, acoperită, cca 30 de minute — dacă folosim bețe de lemn, le lăsăm în apă rece 30 de minute (să nu se ardă pe grătar).

Compoziția de kebab, cca 800 g, am modelat-o pe 12 țepușe (cca 65 g fiecare). La început am facut o bilă și i-am dat forma unui cârnat subțire (umezim mâinile într-un bol cu apă rece) — apoi am introdus tepușa și-am modelat din nou. Le dăm la frigider cel puțin 30 de minute.

Pregătim o tigaie gril sau un grătar cu jar de lemn ori cărbuni. Scoatem din frigider țepușele cu carne și le ungem cu ulei de măsline.

După ce s-au încins bine cărbunii și nu mai iese fum din ei, frigem carnea de miel cca 10 – 12 minute, pe toate părțile (avem grijă, ca focul să nu fie foarte puternic, altfel carnea se va usca). Dacă gătim pe tigaia grill, o încingem bine la început, iar peste 3 – 4 minute reducem focul.

În timp ce se frige carnea, facem puțin loc pe grătar — coacem alături roșiile și ardeii iuți, cca 5 minute. Le scoatem intr-un castron și le lăsăm să se odihnescă 2 – 3 minute.

Într-un bol amestecăm ceapa tăiata solzișori cu pătrunjelul tocat. Încălzim lipiile pe grătar câteva secunde.

Servim kebab-ul de miel cu lipie, sos de tahini, ceapă, pătrunjel, roșioare și ardei iute — stropim cu lămâie, apoi servim cu mare poftire!

# # #

One thought

  1. Eliza

    5 iunie 2017

    La început copiii au zis…nu miel, dar când au gustat, nu se mai opreau. O reteta delicioasa, plină de arome condimentare si plante aromatice. Mulțumim, tati pentru papa bun!😙

    Răspunde

Reply

*