Linte cu sos de rosii

Posted on mart. 29, 2015 in LEGUME

Lintea, un aliment bogat în antioxidanți și minerale. Totodată este bogată în proteine și saracă în grăsimi, cu un conținut ridicat de fibre alimentare — alături de minerale, lintea este o sursă bună de vitamine (dintre acestea vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic).

Lintea este în topul leguminoaselor ușor de digerat, alături de orez și alte legume (cea verde este consumată cel mai mult, cea roșie fiind preparată mai frecvent în supe).

Ingrediente (servesc 4 persoane)

  • 350 g linte verde uscată
  • 1 frunză de dafin
  • 4 – 5 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, cca 125 g, curățată și tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1 conservă x 400 g roșii decojite ori suc de roșii concentrat
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce
  • 1/2 legătură de pătrunjel, tocat mărunt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pune lintea într-o cratiță și spal-o în 2 – 3 ape. Adaugă cca 1,3 litri de apă rece și frunza de dafin. Acoperă cratița și las-o să fiarbă la foc mic, cca 15 minute — să fie gătită cam 80%.

SAM_0209
SAM_0296

Încălzește ușor o cratiță cu baza groasă, apoi pune 2 linguri de ulei. Călește ceapa 2 – 3 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă usturoiul. Gătește încă 2 – 3 minute, apoi adaugă roșiile tocate și cca 200 ml de apă.

Asezonează cu sare, piper și o linguriță de zahăr brut. Lasă sosul să fiarbă 15 – 20 minute la foc mic, apoi adaugă lintea cu tot cu zeama în care a fiert. Asezonează cu sare, boia de ardei și puțin ulei.

Acoperă cratița cu capacul și lasă lintea să fiarbă cca 25 de minute, la foc mic sau până ce este fiartă bine. Spre final, mai adaugă cca 150 ml de apă.

Îndepărtează cratița de pe foc și drege mâncarea cu sare, piper, pătrunjel și 1 – 2 linguri de ulei de măsline.

Servește mâncarea de linte cu pâine de casă și castraveți murați ori salată verde. Totodată cârnații de casă, proaspeți sau afumați, merg de minune. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*