Macrou cu sos de rosii la cuptor

Posted on apr. 28, 2020 in PESTE

Macroul l-am gătit la cuptor, într-un sos delicios de roșii, cu ceapă, usturoi, anșoa, vin alb și oregano. Servește cu pâine de casă, mămăliguță caldă sau cartofi fierți.

Ingrediente – Macrou cu sos de roșii (3 – 4 porții)

  • 2 macrouri, 400 – 500 g fiecare
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe, cca 150 g
  • 5 căței de usturoi
  • 3 fileuri de anșoa în ulei
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 conservă și jumătate de roșii decojite, întregi sau tocate – 600 g
  • 1 linguriță plină de oregano uscat și câteva frunzulițe proaspete, pentru ornat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • mămăliguță, cartofi fierți sau pâine de casă, pentru servit

Mod de preparare

Îndepartează capurile și viscerele de la pești. Curăță-i bine pe partea interioară, apoi spală-i și usucă-i bine cu prosoape de hârtie. Taie fiecare trunchi de macrou în 3 – 4 bucăți, apoi asezonează cu sare și piper.

Toacă mărunt ceapa, usturoiul și fileurile de anșoa.

Într-o tigaie încălzită cu ulei de măsline, călește ceapa 5 – 6 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă usturoiul și fileurile de anșoa. Gătește încă 2 minute, apoi adaugă vinul.

După ce s-a evaporat lichidul, adaugă roșiile tocate și cca 150 ml de apă. Asezonează cu oregano uscat, sare, piper și 1 – 2 lingurițe de zahăr brut. Dacă îți place gustul picant, pune și ardei iute tocat sau boia de ardei iute. Lasă sosul să fiarbă cca 25 de minute, la foc mic — dacă s-a îngroșat prea tare, adaugă câțiva stropi de apă.

Încălzește cuptorul electric la 200°C, cu ventilație.

Transferă sosul într-un vas de cuptor, apoi pune bucățile de macrou deasupra. Stropește peștele cu ulei de măsline. Pune vasul în cuptorul încins, pentru cca 15 minute.

Scoate vasul din cuptor, și lasă peștele acoperit, cca 10 minute. Asezonează cu frunzulițe de oregano proaspăt.

Servește macroul în sosul de roșii, cu pâine de casă, mămăliguță caldă sau cartofi fierți. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*