Mancare cu naut, fasole si carnati afumati

Posted on apr. 3, 2020 in PORC

O mâncare apetisantă din bucătăria mexicană cu năut, fasole și cârnați. Fiind o mâncare zemoasă, se poate numi și supă. Timpul de preparare este relativ mic, dacă cumperi leguminoasele fierte, la conservă. Dacă preferi varianta să le fierbi acasă, atunci o oală sub presiune te va ajuta mult.

Ingrediente – 8 porții

  • 5 cârnați de casă afumați, cca 500 g – rețeta aici
  • 1 kg de năut fiert (4 conserve) – 400 g năut uscat
  • 500 de fasole albă fiartă (2 conserve) – 200 g fasole albă uscată
  • 250 g de fasole roșie fiartă (1 conservă)
  • 6 – 7 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe, curățate și tocate mărunt – 200 g
  • 5 – 6 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1 linguriță de cimbru uscat sau câteva crenguțe
  • 1/4 linguriță paprika afumată dulce si iute, după gust
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță de chimion
  • 2 frunze de dafin
  • 1 linguriță pastă de ardei capia (sau 1 ardei proaspăt)
  • 1 x 400 g conservă de roșii decojite întregi sau tocate
  • 200 g de suc de roșii
  • 1 lingură de zahăr brut
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Dacă folosești fasole uscată, vezi aici cum se fierbe. Dacă preferi să gătești cu năut uscat, apasă aici.

Dacă folosești leguminoase la conservă, clătește-le cu apă rece și ține-le deoparte.

Încălzește ușor o cratiță cu baza groasă, apoi pune 3 linguri de ulei. Călește ceapa 2 – 3 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă usturoiul tocat mărunt. Asezonează cu sare. Gătește încă 3 – 4 minute, apoi adaugă roșiile tocate și cca 200 ml de apă.

Condimentează cu sare, piper și zahăr brut. Acoperă cratița și lasă sosul să fiarbă cca 15 de minute, la foc mic.

Adaugă toată fasolea, năutul și apă cât să le cuprindă (dacă ai apă fiartă de la fasole, e mai bună). Asezonează cu 2 linguri de ulei de măsline, chimion, dafin, boia de ardei dulce, cimbru și piper. Dacă îți place, adaugă și paprika afumată.

Acoperă cratița cu capacul și lasă totul să fiarbă cca 45 de minute, la foc mic. Taie cârnații afumați, felii groase și pune-i în mâncare la jumătatea timpului de gătit. Amestecă la fiecare 10 minute. Dacă lichidul a scăzut, mai adaugă apă.

Când este gata, asezonează cu sare, piper, pătrunjel tocat și 1 – 2 linguri de ulei de măsline. Servește cu felii de pâine rumenite. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # # #

Reply

*