Mancare de cartofi cu carne de porc si marar proaspat

Posted in PORC

Mâncare țărănească de cartofi cu carne de porc, roșii, cimbru, mirodenii și mărar proaspăt.

Pentru un gust bogat, am adăugat țelină, morcov, ceapă și usturoi. Castraveții murați merg de minune la acest ospăț rustic.

Ingrediente – Servesc 8 persoane

  • cca 2,5 kg de cartofi albi
  • 1,5 kg spată de porc (sau un un mix cu coaste de porc), degresată, fără os și piele, tăiată bucăți mari de 3 – 4 cm
  • câteva linguri de ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline
  • 3 cepe mari, cca 350 g
  • 3 – 4 căței de usturoi
  • 3 morcovi, 250 g
  • 1 păstârnac, 100 g
  • 1 bucată de rădăcină de țelină, cam 200 g
  • 1 ardei capia/gras roșu, cca 200 g
  • 400 g roșii întregi decojite la cutie, de calitate bună
  • 1 linguriță de pastă de tomate concentrată, 25 g
  • 2 – 3 frunze de dafin
  • 1 crenguță mică de cimbru
  • câteva boabe de piper negru
  • frunze proaspete de mărar
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de prepare

Mai întâi curăță toate legumele. Taie cartofii bucăți mari, iar morcovii, păstârnacul și țelina, bucăți mici. Ardeiul roșu, ceapa și usturoiul toacă-le mărunt.

Încălzește bine o cratiță cu baza groasă, apoi toarnă uleiul. Adaugă bucățile de carne, asezonate cu sare și piper, apoi sotează-le pe toate părțile, 7 – 8 minute, la foc mare.

În continuare pune ceapa și usturoiul, sotează cca 1 minut, apoi adaugă restul de legume. Asezonează cu sare și piper. Amestecă ușor cu o paletă și gătește totul 6 – 8 minute, la foc mediu, până când încep legumele să se înmoaie puțin dar să nu se rumenească.

Într-un castron strivește roșiile în mână, amestecă-le cu pasta de tomate, apoi pune totul în cratiță. Amestecă ușor, apoi pune cartofii, frunzele de dafin, cimbrul și boabele de piper. După cca 3 minute toarnă supa sau apa, cât să cuprindă toate ingredientele. Asezonează cu sare.

Mărește focul, și când începe să clocotească dă focul la mic. Acoperă parțial cratița cu capacul și lasă totul să fiarbă cca 1 oră și 20 de minute. Amestecă ușor sau scutură cratița la intervale de 15 minute.

După timpul indicat, carnea ar trebui să fie fiartă, cartofii moi, iar sosul să fie ușor îngroșat. Dacă îți place sosul mai subțtire, atunci adăugă puțină apă sau supă. Dacă preferi o mâncare mai scăzută, atunci zdrobește câteva bucăți de cartofi cu furculița, la marginea cratiței.

În final îndepărtează cratița de pe foc. Asezonează după gust cu sare, câțiva stropi de ulei de măsline și mărar proaspăt tocat.

Servește mâncarea cu salată verde, iar în sezonul rece cu murăturile preferate – castraveți murați, gogonele, pepene. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*