Mâncare de fasole cu carnati de casa

Posted on apr. 4, 2020 in PORC

O mâncare tradițională, ce se lasă mereu savurată în familie. Poți folosi cârnați de casă, proaspeți ori afumați.

Este greșită metoda, prin care se aruncă prima apă (la fiert), neavând legătură cu balonarea. Important și recomandat este să se înmoaie boabele de fasole, 12 – 15 ore. Indigestia și balonarea este cauzată de celuloza din învelișul boabelor, atunci când fasolea nu este hidratată și fiartă bine.

Ingrediente – servesc 6 persoane

  • 500 g fasole albă uscată cu boabe mari – 700 g de fasole albă, dacă nu folosim fasole roșie
  • 2 conserve x 400 g fasole roșie – 500 g cantitate netă
  • 6 cârnați de casă, ușor afumați sau proaspeți – cca 600 g
  • 7 – 8 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe, cca 200 g, curățate și tocate mărunt
  • 3 căței de usturoi
  • 1 morcov, 100 g, curățat și tăiat mărunt
  • 1 păstârnac, 60 g
  • 500 g roșii decojite la conservă, întregi sau tocate
  • 2 lingurițe de zahăr brut
  • 1 lingură rasă pastă de ardei capia sau 1 ardei proaspăt, cca 100 g
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
  • 1 – 2 frunze de dafin
  • 1/2 legătură de mărar
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • pâine țărănească de casă și castraveți murați, pentru servit

Mod de preparare

La 500 g de fasole albă uscată rezultă cam 1,3 kg de fasole fiartă și scursă. Dacă preferi o variantă mai rapidă, poți folosi fasole fiartă la conservă, cam 6 cutii (240 g cantitate netă/conservă).

Mai întâi spălă fasolea, apoi pune-o într-un castron mare cu apă călduță, și las-o la hidratat cca 15 de ore (nivelul apei să depășească boabele de fasole, cam cu o lățime de palmă). Înainte de fierbere, limpezește-le în apă rece.

Pune fasolea la fiert cu apă rece, să depășească nivelul lor cu 6 – 7 cm. Adaugă și păstârnacul tăiat în două.

Acoperă cratița cu capacul și lasă fasolea să fiarbă, 1,5 – 2 ore, la foc mic, până când se înmoaie bine bobul și coaja. În oala sub presiune fierbe în 50 – 60 de minute, dar se înmoaie coaja mai bine. La urmă, dă deoparte păstârnacul.

Încălzește ușor o cratiță cu baza groasă, apoi toarnă 3 – 4 linguri de ulei. Călește ceapa cu puțină sare, 3 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă morcovul și usturoiul tocat mărunt și gătește încă 3 – 4 minute.

Adaugă roșiile tocate și o cană cu apă fiartă de la fasole. Condimentează cu sare, piper și zahăr brut. Acoperă cratița și lasă sosul să fiarbă 15 minute, la foc mic.

În continuare pune fasolea albă și toarnă peste ea o parte din zeama în care a fiert, cât să le cuprindă. Adaugă puțină sare, piper, 3 linguri de ulei, dafin, crenguța de cimbru și pasta de ardei ori ardeiul proaspăt, tocat mărunt.

Acoperă cratița parțial cu capacul. Gătește lent mâncarea de fasole cu sosul de roșii, cca 1 oră. Amestecă ușor la fiecare 10 – 15 minute (ai grijă, focul să fie la mic). La jumătatea timpului adaugă și fasolea roșie, limpezită în apă rece.

Stropește cu ulei cârnații afumați și pune-i într-o tavă, în cuptorul încins, cca 15 minute. Dacă folosești proaspeți, prăjește-i cca 30 de minute, întorcându-i de câteva ori. Acoperă tigaia parțial cu capacul. Este important să-i gătim la foc mic — astfel cârnații se vor rumeni frumos și vor rămâne suculenți (pielea nu se înțeapă).

Cârnații rumeniți, tăiați felii groase, poți să-i pui în cratiță să fiarbă lent cu fasolea sau îi adaugi când e gata mâncarea. Eu prefer să-i pun la urmă, adaugând puțin din uleiul aromat, din tavă sau tigaie.

Îmi place fasolea să fie mai zemoasă, așa că la urmă am mai adaugat puțină zeamă. Când e gata mâncarea, condimentează cu sare și piper, după gust. Asezonează cu frunze de pătrunjel și mărar, tocate mărunt. Pune deasupra cârnații rumeniți ușor în cuptor, întregi sau tăiați felii groase.

Montează fasolea în străchini și servește cu pâine de casă și castraveți la saramură, pătlăgele ori varză murată. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

Reply

*