Mancare de linte verde si carnati proaspeti de casa

Posted by on mart. 30, 2020

Mâncarea de linte verde cu cârnaț chorizo, este foarte populară în Spania. Am folosit cârnați proaspeți de casă și condimente specifice bucătăriei spaniole — chimion și boia de ardei dulce. Dacă îți place gustul picant, poți adauga și paprika afumată, iute sau dulce.

Ingrediente – servesc 4 persoane

  • 350 g de linte verde uscată
  • 4 cârnați de casă, cca 400 g — rețeta aici
  • câteva linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, cca 125 g, curățată și tocată mărunt
  • 2 – 3 căței de usturoi
  • 400 g de roșii decojite la conservă, de calitate bună
  • 1 linguriță rasă de chimion
  • 1 linguriță rasă boia de ardei dulce — opțional, poți înlocui jumătate din cantitate cu paprika afumată, dulce sau iute
  • 1 frunză de dafin
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pune lintea într-o cratiță și spal-o în 2 – 3 ape. Adaugă cca 1,3 litri de apă rece și frunza de dafin. Acoperă cratița și las-o să fiarbă la foc mic, cca 15 minute — să fie gătită cam 80%.

Încălzește ușor o cratiță cu baza groasă, apoi pune 2 linguri de ulei. Călește ceapa 2 – 3 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă usturoiul tocat mărunt. Gătește încă 2 – 3 minute, apoi adaugă roșiile tocate și cca 150 ml de apă.

Asezonează cu sare, piper și o linguriță de zahăr brut. Lasă sosul să fiarbă 15 – 20 minute la foc mic. Apoi adaugă lintea și toată zeama în care a fiert. Asezonează cu sare, chimion și boia de ardei dulce. Opțional adaugă și paprika afumată.

Acoperă cratița cu capacul și lasă lintea să fiarbă 25 – 30 de minute, la foc mic sau până ce este fiartă bine. Spre final, dacă a scăzut lichidul, mai adaugă cca 150 ml de apă.

Cârnații rumeniți, tăiați felii groase, poți să-i pui în cratiță să fiarbă cu lintea și sosul de roșii sau îi adaugi când e gata mâncarea. Eu prefer să-i pun la urmă, adaugând puțin din uleiul aromat din tigaie.

Într-o tigaie cu puțin ulei, prăjește cârnații cca 30 de minute, întorcându-i de câteva ori. Acoperă tigaia parțial cu capacul. Este important să-i gătim la foc mic — astfel cârnații se vor rumeni frumos și vor rămâne suculenți (pielea nu se înțeapă). Totodată poți găti cârnații în cuptorul încins la 180°C.

La urmă drege mâncarea de linte cu sare, piper, pătrunjel și 2 – 3 linguri de ulei din tigaia cu cârnații prăjiți. Amestecă ușor. Dacă este prea groasă mai adaugă puțină apă fierbinte.

Montează lintea într-un vas curat, apoi pune deasupra cârnații rumeniți. Servește cu felii de pâine rumenite și salată verde sau castraveți murați. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*