Muschiulet de porc cu sos de smantana, ciuperci si gorgonzola

Posted in PORC

Mușchiuleț de porc în sos de smântână cu ciuperci brune, hribi uscați și brânză gorgonzola.

Ingrediente – Muschiulet de porc cu sos de smantana, ciuperci si gorgonzola (4 portii)
  • 1 mușchiuleț de porc, cca 500 g
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mică, cca 60 g
  • 40 g unt, grăsimi 82%, de calitate bună
  • 4 – 5 căței de usturoi, curățați și tăiați felii subțiri sau tocați
  • 400 g ciuperci Champignon brune
  • 20 g hribi uscați
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon sau alt muștar cu hrean, de calitate
  • 1 linguriță de făină albă
  • 70 ml vin alb sec/demisec, de calitate bună, cca 5 linguri
  • 450 ml smântână dulce de gătit
  • 80 – 100 g brânză gorgonzola picantă
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • 150 g mălai, pentru mămăliguță (polenta)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare

Mai întâi tăiem mușchiulețul, transversal, în 8 bucăți egale — batem ușor cu pumnul, fiecare bucată de carne, să fie cam de 1,5 cm grosime, apoi asezonăm cu sare, piper, 2 linguri de ulei de măsline și 1 lingură de zeamă de lamâie. Lăsăm carnea la marinat în frigider, 2 – 3 ore.

Ciupercile mai mari le tăiem sferturi, iar cele mici jumătăți.

Hribii uscați îi punem la înmuiat într-un bol cu 150 ml de apă fierbinte.

Felii de mămăliguță (polenta) pe grătar — facem o mămăliguță din 500 ml de apă și 150 g de mălai. Fierbem 15 – 20 de minute, la foc mic, apoi o răsturnăm într-o formă sau un vas mic, dreptunghiular ori pătrăt. Când se răcește, se scoate din formă și se taie felii.

Ungem feliile de polenta cu ulei de măsline, apoi le rumenim câteva minute pe o tigaie gril încinsă sau pe o plită.

Scoatem carnea din frigider și o lăsăm cca 30 de minute la temperatura camerei.

Încingem bine o tigaie gril sau un grătar cu jar de lemne sau cărbuni, apoi îl ungem cu ulei — frigem bucățile de mușchi, cca 2 minute, pe fiecare parte.

La urmă presărăm cu pătrunjel, usturoi și puțin cimbru. Scoatem carnea pe o farfurie și o lăsăm să se odihnească, cât timp vom prepara sosul.

Încingem ușor o tigaie cu baza groasă, adăugăm 1 lingură de ulei, apoi sotăm ceapa asezonată cu sare, 7 – 8 minute, la foc mic.

Mărim flacăra la maxim, adăugăm untul, 2 – 3 căței de usturoi, ciupercile și câteva frunzulițe de cimbru — condimentăm cu sare și piper, sotăm 3 – 4 minute, apoi adăugăm muștarul — gătim cca 30 de secunde, împrăștiem făina, amestecăm ușor cu o paletă de lemn, după care stingem totul cu vin alb.

După cca jumătate de minut adăugăm smântâna, brânza gorgonzola și hribii hidratați, storși în mână și tocați — când începe să dea în clocot, turnăm câte puțin din zeama de la hribi și fierbem sosul 2 – 3 minute, la foc redus.

În final, adăugăm în sos bucățile de mușchi și gătim încă 1 – 2 minute, la foc mic — asezonăm cu sare, piper, câteva frunzulițe de cimbru și pătrunjel tocat.

Montăm mușchiulețul de porc în farfurii, iar deasupra punem sosul de smântână cu ciuperci și gorgonzola. Servim cu felii de mămăliguță, rumenite pe grătar sau cu pâine țărănească și-o carafă de vin alb…poftiți la masă!

# # # # #

2 thoughts

  1. Acum o fac, vedem cum imi iese 🙂

    Răspunde

    1. A iesit cea mai laudata mancare 👌😎

      Răspunde

Reply

*