Omleta cu brocoli si branza gorgonzola

Posted on feb. 20, 2016 in MIC DEJUN

Un mic dejun bogat cu legume si brânză – omletă cu brocoli, morcov și ardei, asezonată cu ceapă verde, brânză gorgonzola și parmezan.

Brânza gorgonzola se poate înlocui cu brânză de burduf, telemea de oi sau capră, de bună calitate.

DSC_0087
Ingrediente – Omleta cu brocoli si branza gorgonzola (4 persoane)
  • 8 ouă proaspete, de la găini crescute la curte
  • 350 g buchețele de brocoli
  • 1 morcov, cca 100 g
  • 1 ardei capia roșu, cca 100 g
  • 3 fire de ceapă verde
  • 100 g brânză gorgonzola
  • 4 linguri de parmezan, proaspăt ras, cca 40 g
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de unt, cca 25 g (pentru uns tava)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare – Omleta cu brocoli si brana gorgonzola
DSC_0109-003
DSC_0024

Legumele blansate — punem o cratiță cu cca 2 litri de apa pe foc, și în momentul în care începe să fiarbă adăugăm 1 linguriță de sare și buchețelele de brocoli.

Se opăresc 2 minute la foc maxim, se scot cu o paletă și se răcesc într-un vas cu apă foarte rece (de preferat să punem și cuburi de gheață), apoi se lasă la scurs într-o strecuratoare.

Procedăm la fel și cu morcovul (în aceeași apă), curățat și tăiat felii subțiri pe diagonală. Legumele se pot blanșa și cu o zi înainte, avându-le gata pentru omleta de dimineață.

Pregatirea omletei   Într-un castron se bat ușor ouăle, asezonate cu sare, piper și parmezan ras. Ceapa verde se taie feliuțe pe diagonală, iar ardeiul  julien.

Încălzim ușor o tigaie antiaderentă, apoi punem uleiul de măsline și toate legumele, asezonate cu sare și piper — sotăm legumele cca 2 minute la foc mediu.

DSC_0132

Se adaugă ouăle bătute, apoi se presară brânza gorgonzola (ruptă bucatele) și ceapa verde. Omleta se gătește câteva minute la foc mic, până se formează la bază (să prindă puțină talpă, ca la clătite).

Apoi se transferă cu grijă într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt și bucățele de unt — înclinăm tigaia și printr-o mișcare mai rapidă lăsăm omleta să cadă în tavă, fiind așezată la fel, cu partea crudă în sus.

DSC_0150-001

Punem tava sub grătarul cuptorului, preîncălzit la cca 180°C, timp de 5 – 6 minute sau până ce omleta este ușor rumenită.

DSC_0059-001

Servim omleta tăiată felii, cu salată verde, castraveți și roșii, asezonate cu sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Poftă bună!

# # #

2 thoughts

  1. Popa Doina

    21 februarie 2016

    Domnule Tarnoveski,
    Iar trebuie sa va felicit ! Arata splendid si cred ca omleta este f gustoasa !
    Eu nu stiu, nu inteleg cum o putem transfera din tigaie in tava rotunda !
    ????
    As vrea s-o prepar si eu….
    Multumesc de indrumare !

    Răspunde

    1. Multumesc, doamna Doina! Omleta se gateste la inceput in tigaie pana ce se desprinde (ca la clatite) dupa care o punem intr-o tava rotunda de tarta, tapetata cu hartie de copt – inclinam tigaia si printr-o miscare mai rapida lasam omleta sa cada in tava, fiind asezata la fel (cu partea cruda in sus).
      Exista si tigaie cu maner termorezistent, pe care o putem baga in cuptor, eliminand astfel transferul omletei.
      Intr-adevar omleta este delicioasa, o explozie de gusturi rafinate – branza gorgonzola picanta ori dulce este relativ ieftina, eu folosesc de la marka IGOR si se gaseste ambalata la 200 g in magazinele Kaufland. Spor la gatit si pofta buna!!!

      Răspunde

Reply

*