Spanac cu leurda

Posted on mart. 21, 2020 in OREZ

Porția de sănătate. Spanac, leordă, orez, ceapă, usturoi și ulei de măsline.

Ingrediente – servesc 6 persoane

  • 1,6 kg spanac proaspăt sau 900 g spanac congelat cu frunze întregi
  • 1 cană mare de orez cu bob rotund – 300 g
  • 2 mâini de leurdă, spălată bine și tocată nu prea mărunt – cca 120 g
  • 2 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 3 fire de ceapă verde
  • 2 cepe mari, cca 300 g, curățate și tocate mărunt
  • 1 frunză de dafin
  • 1 crenguță de cimbru
  • ulei de măsline sau floarea soarelui
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Mai întâi spală bine spanacul și leurda. Limpzește frunzele în apă rece de câteva ori.

Dacă folosești spanac congelat, pune-l într-o tigaia la foc mic spre mediu (fără apă), cam 15 – 20 de minute, până se dezgheață complet.

Într-o cratiță mare, înăbușește spanacul în sucul propriu 5 – 6 minute, la foc mediu. Poți face asta în două tranșe. În altă variantă poți opări spanacul, dar își va pierde din vitamine.

Într-o tigaie încălzită, pune 2 linguri de ulei, usturoiul și o ciupitură de sare. Gătește 1 minut la foc mic (nu rumeni usturoiul), apoi adaugă spanacul gătit în prealabil. Asezonează cu sare și piper și lasă-l la foc mic cca 3 minute.

În altă tigaie încinsă ușor, pune 4 – 5 linguri de ulei, ceapa tocată și puțină sare. Călește ceapa cca 10 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă ceapa verde și orezul. Amestecă ușor și după 1 minut adaugă 1,1 litri de apă (la 1 cană de orez pune 3 căni și jumătate de apă).

Când începe să fiarbă, acoperă cratița cu capacul. Asezonează orezul cu sare, piper, dafin și crenguță de cimbru. Gătește orezul cca 30 de minute, la foc cât mai mic, amestecând cu o spatulă de lemn, la început și la jumătatea timpului.

Cu 8 – 10 minute înainte de a fi gata orezul, adaugă spanacul gătit și amestecă ușor.

La final adaugă leurda, și asezonează cu puțină sare și ulei de măsline. Aruncă frunza de dafin și crenguța de cimbru. Amestecă totul ușor, acoperă cu capacul, apoi îndepărteză tigaia de pe foc.

Lasă mâncarea de orez cu spanac acoperită, cam 20 – 25 de minute, să pătrundă aroma de leurdă. Se poate servi cu ouă proaspete de țară, fierte moi, ochiuri sau poșate.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

Reply

*