Orez Jasmine fiert pe aburi

Posted in OREZ

Orez Jasmine gătit pe aburi, pufos și parfumat, o garnitură servită cu pește, pui la cuptor sau alte fripturi.

Ingrediente – Orez Jasmine ( 2 – 4 persoane)
  • 200 g orez Jasmine
  • 400 ml apă rece
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline/floarea soarelui/susan
  • sare de mare

Mod de preparare – Orez Jasmine

Asezăm o strecuratoare cu sita fina pe o cratiță mai îngustă și înaltă, apoi o umplem cu apă rece cât să acopere orezul — îl spălăm bine cu degetele, apoi ridicăm sita și aruncăm apa.

Limpezim orezul de 5 – 6 ori, pentru a îndeparta excesul de amidon, până ce rămâne apa curată. La urmă scurgem bine orezul.

Punem orezul într-o cratiță mică cu baza groasă și lată de cca 20 cm (să aiba loc să se umfle bine). Turnăm apa rece, asezonăm cu 1/4 linguriță sare sau după gust, apoi amestecăm ușor.

Punem oala pe aragaz sau plită, la foc mare și când începe să dea în clocot, reducem flacăra la minim și acoperim cu un capac potrivit — lăsăm orezul să fiarbă 8 minute, pe ochiul cel mai mic al aragazului. În timpul fierberii nu amestecăm în oală, nici nu ridicăm capacul.

Dacă vom face o cantitate dublă sau triplă, atunci vom fierbe orezul cca 10 minute.

După timpul indicat, lichidul trebuie să se absorbă complet — îndepărtăm cratița de pe foc și lăsăm orezul să se odihnească, acoperit cu capac, 10 – 15 minute — în timpul acesta, orezul se va umfla în aburi și va căpăta o textură pufoasă.

Orezul se afâneăză ușor cu furculița. Adăugăm uleiul de masline și îl lăsăm acoperit încă 10 – 15 minute — va fi mai pufos.

Pentru aromă, putem adăuga la fiert diferite mirodenii — băț de scorțișoară, curcuma (turmeric), semințe de cardamom, strivite ușor, cuișoare sau anason stelat.

Putem servi orezul cu pește la cuptor, friptură de pui sau simplu — e atât de pufos și parfumat! Poftă bună!

# #

Reply

*